Echipa JOCURI & CONCURSURI

Echipa JOCURI & CONCURSURI

 

Conceptul de Jocuri & Concursuri a prins viaţă REAL, în TVR, în vara lui 1993, cînd directorul Departamentului Divertisment – Muzică TVR mi-a oferit această şansă. Şi n-am ratat-o! Asta şi pentru că, din 1990, lucrînd la Departamentul Programe, am suportat şi-am fost martor la tot felul de încropeli şi amatorisme în materie de televiziune, în virtutea faptului că… sîntem liberi. Tot felul de juni şi junici au invadat televiziunea (că nu era decît una, da’ PROFESIONISTĂ, pe vremea aia). Meseria nu mai conta. Pliscu’ mare şi datu’ din relaţii i-au promovat pe mulţi, din alte sfere, fără nici o legătură cu televiziunea, dar cu mari foloase ulterioare personale și… relaționale. Nu intru-n detalii că mi se face greață…  Amatorismul îşi flutura aripile-i negre pe culoarele TVR (ca și-acum!). E limpede de ce-am răspuns imediat DA propunerii! Amatoriceii de pe etajul 5 s-au împrăştiat ca potîrnichile cînd au aflat că vom lucra după alte principii – PROFESIONISTE – decît… alea de pîn-atunci. “Am făcut şi noi cum ne-a tăiat capu’! Că nu ne-a spus nimeni cum să facem” cotcodăceau niste tăntici cu (foarte mari) pretenţii (şi astăzi!). E-adevarat, cel care trebuia “să-le-spună-cum-să-facă” era prea preocupat cu alte chestii, iar cu ştiinţa televiziunii nu se lăuda nici el. Dar acum, nu mă mai interesează. Să fie la el, acolo. Cert este că am pornit la drum cu… un singur angajat, dar care era plin de aspiraţii (prima replică: “Nu-i rost şi de-un post de redșefadjunct pe-aici?“). Preselecţii repetate au cernut sute de candidaţi, dintre care s-a ales ECHIPA care, în linii mari, a funcţionat pînă în 1999. Nici unul n-avusese anterior vreo legătură oarecare cu televiziunea (poate doar ca… telespectatori!). Am luat-o cu ei de la ZERO!

         Asta era echipa Jocuri & Concursuri, în septembrie 1993 (în fundal, decorul viitorului ROBINGO)

După aia, prin mutarea mea la proaspăt înfiinţatul post ROMÂNIA 1, s-a ales prafu’. Fiecare şi-a urmat drumul lui – unii, în lumea televiziunii, alţii, în alte sfere, dar şcoala “Jocuri & Concursuri” n-au uitat-o. Dintre producţiile echipei, în afară de ROBINGO și ROBINGO 2, merită amintite jocurile care se difuzau ZILNIC pe TVR1 şi TVR2: SFINX – redactor şi prezentator Daniel Pitei, TOTUL DESPRE MUZICĂ – prezentator Bogdan Nicolescu, secondat de redactora Steluţa Matios, PARIAŢI PE CAMPION – prezentator Leonard Miron, secondat de redactora Adelina Șuvăgău (ea l-a filmat prima pe “viitorul” Horia Brenciu, într-un banal concurs de seducţie pe litoral; de-acolo, eu l-am “pescuit” urgent la ROBINGO), FORMULA 3 – redactor și prezentator Adrian Cristea, ENIGMA – prezentat de regretatul Gabriel Dobre, apoi de actriţa Lelia Ciubotariu şi regretatul actor Mihai Mereuţă, secondaţi de redactorul Ştefan Stănescu şi regizorul Radu Dănilă. Acest ultim format a beneficiat de scenarişti de primă mînă (îi amintesc doar pe scriitorii Rodica Ojog Braşoveanu şi Ştefan Berciu) şi de participarea unor actori de primă clasă ai scenei româneşti. Iar montajul lui Constantin Marciuc a adus multe elemente novatoare. A fost o altă mare reuşită a echipei JOCURI & CONCURSURI, care a ieşit din grilă pentru că “aşa a vrut muşchiu'” unui director de programe de-atunci. Din păcate, n-a fost singurul care a făcut foarte mult rău liniei profesioniste din televiziunea publică. În mai 1996, echipa JOCURI & CONCURSURI a realizat, pe scena Sălii Palatului din Bucureşti, în colaborare cu firma Contera AV, super-show-ul CASCADORII… JOCULUI, după un scenariu original de Doru Dumitrescu. A fost debutul în divertisment al viitoarei… Andreea Marin (temporar Gheorghiţă).

P.S. Trebuie să fac niște precizări esențiale pentru cei care citesc aceste informații în secolul al XXI – lea! Redacția JOCURI & CONCURSURI (RJC) a tîvîrî (nu merită mai mult respect) a avut cea mai modernă expunere și accesată prezență “online”!!! Atenție! Eram în ’93-98’!!!! Fiecare emisiune a redacției (zilnic era difuzat un format tv.) avea concursul ei “online” (faza TELETEXT, atenție!, dar… revoluționară ca prezență, conținut și expunere, cu premii ultraatractive!!! Pentru c-am lucrat cu PROFESIONIȘTI în domeniu!!! FĂRĂ LAUDĂ!!! În tîvîrî, erau doar niște scremeneli!), Tot pe această cale, erau anunțate diverse surprize (preselecții pentru emisiunile-concurs, prin teste telefonice, promoții etc. + cîștigătorii) extrem de agreate de public! Era un public deștept pe vremea aia!!!

PARANTEZĂ: gîfîia penibil, “online”, în urma RJC, un singur… “competitor” tîvîrist, plin de pretenții și… nesimțire, care scheuna ridicol. Sinistră creatură!…  A parvenit pe diverse scaune… tîvîriste și-n sec. al XXI- lea (extrem de firesc,… de alfel!!!), dar a rămas același specimen miazmabil. Am închis paranteza. CU GREAȚĂ!!!!

Dacă aceste info sînt citite și de foștii angajați RJC, ei le vor confirma cu mîna pe inimă! Căci, totul se făcea, pe vremea aia, din inimă!!!

 

 

14 Responses to Echipa JOCURI & CONCURSURI
 1. Am ajjuns din nou, zilele trecute, după douăzeci de ani /!!?/, în platourile RJC. Ca să văd, de visu, cum s-au degradat nulte dintre lucrurile bune ce erau expresia lucrului făcut cu cap pe atunci. În calitatea ss de veteran al concursurilor tv de culrură generală [În definiriv, sînt The Champ, cu mai multe participări și victorii decât oricine altcineva!…] am pomenit in tafasul cu echipa [câțiva cunoscuți vechi, destule figuri noi…] cât de mult s-a depreciat aspectul Instituției – de la faptul că nu mai găsești un vending.machine pentru cafea sau sucuri [Dzeule mare, că numai pe Hol erau vreo trei,- nu mai zic de bufet sau alte trăsnăi d-astea anacronicele!…], până la politica editorială în sine…cam toată lumea pare de acord că “Înainte era muult mai bine!”

  • Concluzia comentariului putea fi scrisă cu majuscule (fiind singurul lucru remarcabil, de altfel), întrucît ceea ce se-ntîmplă ACUM în spațiul ACELA n-are nimic de-a face cu TELEVIZIUNEA PROFESIONISTĂ!!!! În urmă cu 30 (TREIZECI) de ani – marcați calendaristic peste vreo 4-5 luni!!!), lua naștere “Redacția JOCURI și CONCURSURI”, care și-a pus în valoare PROFESIONISMUL în relația de ECHIPĂ cu diversele compartimente firești și obligatorii ale unei TELEVIZIUNI. Numai că, deosebire esențială față de prezent, în acele compartimente lucrau PROFESIONIȘTI, formați în ani și ani de meserie. Dar RJC a încetat să mai existe din ’98!!!! Deci, “experiențele” prin care ai trecut recent în spațiile de filmare din Dorobanților 191, n-au nimic de-a face cu PROFESIONIȘTII de altădată, la nivelul întregii instituții. Cît despre numărul de “vending.machine pentru cafea sau sucuri… (…) nu mai zic de bufet sau alte trăsnăi d-astea anacronicele!”, rătăcite pe nu-știu-ce-holuri, n-are nici o legătură cu… PROFESIONISMUL! Cît privește “politica editorială în sine”… actuală, e o copie fidelă a “politicii” mioritice contemporane, pe care o slujește.

 2. Am participat și eu la câteva concursuri Formula 3 și Sfinx . M-ar interesa să am o casetă cu concursurile respective dacă este posibil .

  • Asemenea solicitări mi-au mai fost adresate, dar gestionarea arhivei TVR n-a fost niciodată printre atribuțiile mele. Știu, însă, că foarte multe dintre emisiunile redacției au fost șterse, în cei peste 20 de ani scurși de la înregistrarea lor. Rămînînd în zona pozitivității, vă sugerez să sunați la TVR (021 319 9112) și să cereți legatura la serviciul VIDEOTECĂ-ARHIVĂ. Și, acolo, vă expuneți doleanța. Poate aveți baftă. Eu v-o doresc.

 3. Enigma era joia seara pe TVR 2 si nu stiu cum se intampla ca atunci pe TVR 1 era meci de fotbal… deci urma o cearta cu tata 😛

  • Este cel mai frumos comentariu al noului 2021! Și de niște ani!!!… Mi-aș mai dori asemenea “bătalii” în familie, dar… unde sînt PROFESIONIȘTII de-altădata?…. Sînt niște vorbe celebre pe care, acum, le adaptez situației: atîta vreme cît ENIGMA va fi comentată, ea nu va muri! P.S. vorbele sînt valabile și pentru “suratele” ei de la RJC!!!

 4. Buna ziua. As fi incantata daca TVR ar “reinvia”, folosindu-se de oamenii cu experienta si profesionalism, printre care va numarati si dumneavoastra. Credeti ca o idee de concurs interactiv ar interesa TVR, in acest moment? Daca da, as fi onorata daca ati coordona si ati “pune in scena” concursul pe care vi l-as incredinta. Cu deosebit respect.

  • Bună seara. La rîndu-mi, mă simt onorat de vizită și, mai ales, de propunere. Îmi place ideea “TVR ar reînvia” – în acest moment, i se cîntă prohodul de către toți cioclii politici care-au adus-o în halul ăsta, cu concursul sinistru al nulităților, din toate punctele de vedere, care s-au perindat la conducere, în ultimii 13 ani, și prin la fel de sinistrele “consilii de administrație”, girante ale politrucilor din Parlamentul României. E mai mult decît sinistru ce se-ntîmplă, iar cei care ne plătesc salariile, adică DUMNEAVOASTRĂ, trebuie să știe adevărul! Sînt mîndru c-am creat o generație de “oameni de televiziune” (redacția “J&C” a plecat la drum, în 1993, cu oameni foarte tineri și care aveau legătură cu televiziunea doar ca… telespectatori!!!) și, mai mult, am impus, în televiziunea din România, conceptul de INTERACTIVITATE. Propunerea pe care mi-o faceți, repet, mă onorează. Nu știu în ce măsură “reînvierea” va fi posibilă, atîta vreme cît cioclii politruci și postacii lor, pe toate canalele MEDIA, trîmbițează “insolvența TVR”. Depinde cît de rapidă și dură este reacția DUMNEAVOASTRĂ, în virtutea dreptului la opinie (TVR este instituție PUBLICĂ!!!) și a respectului pentru valorile pe care TVR le-a creat în cei 60 de ani de existență.
   Dacă facem abstracție de această ”zonă neagră”, aștept cu interes propunerea (adresele e-mail de contact sînt pe prima pagină) si ea poate genera un dialog ulterior. Mulțumesc.

 5. Ce vremuri…ce emisiuni !!!

  • Mda… Constatarea e mai mult decît filozofică, aș spune că-i extrem de REALISTĂ și CORECTĂ! În acele… vremuri, cei care, fără să știe, erau pe cale să-și descopere vocația, în această existență, au dat peste cine TREBUIA. Și, astfel, s-au născut cîțiva dintre cei mai buni PROFESIONIȘTI DE TELEVIZIUNE contemporani care, acum 23 de ani, la poarta TVR, au venit doar să-și încerce norocul. Au dat examene și teste ADEVĂRATE (nu ca fufii și fufele de astăzi) și d-aia sînt foarte mîndru de cei mai mulți dintre ei. S-au molipsit de SIDA TV! Nu există scăpare pentru cei atinși, dar și multă suferință, pentru halul INCALIFICABIL în care, astăzi, acestă meserie este călcată-n picioare de toții neaveniții. Există, însă, o singură consolare: NU MOR CAII CÎND VOR CÎINII!!!

 6. Anii ’90 au fost anii cind dumneavoastra ati facut 4M in TVR si pe weekend era bine-bine!
  Nu intamplator am pomenit de 4M, pentru ca la o editie maraton dedicata celor 50 de ani pe care TVR ii implinea, “Fii numarul 1!” m-a gasit semifinalist in ajun de Craciun 2006, iar Revelionul 2006-2007, pe cand Romania intra chiar atunci in noul an, pe acordurile “The Final Countdown” a lui Europe, raspundeam corect la intrebarea asta in marea finala. Din pacate, biroul arhivei multimedia nu detine inregistrarile de atunci, pe care doream sa le mai fi putut viziona si eu macar o data.
  Dumneavoastra ce stiti despre emisiune, formatul in care s-a filmat sau, eventual, pastrat inregistrarile de atunci, pentru ca mie, nedorind sa fiu un gica contra, mi-e cam greu totusi sa cred ca la 7 ani de atunci, filmarile s-au irosit asa, mai ales tinand cont de ce sarbatorea Tvr atunci!
  Un an bun cu liniste si pace, rezultate multumitoare pentru ca stradaniile si munca sa fie rasplatite de succes. toate cele bune, domnule Dumitrescu.

  Adicherish (wp blog), fost concurent atunci, la “Fii numarul 1!”

  • Memoria ți-e plină de LUMINA acelor ani… Mă bucur!!! Păstrează-ți amintirile ca pe niște nestemate!… Din păcate, 2012-2013 au fost anii cei mai negri din istoria TVR, cînd prigoana împotriva “vrajitoarelor” (=PROFESIONIȘTII) a luat forme tragice. S-a făcut epurarea, iar unii au fost epurați chiar… din viată! Amatorismul cras, incompetența totală managerială, ambele generate de politicianismul atotstăpînitor și interesele personale au distrus iremediabil cea mai falnică citadelă a Televiziunii, in România.

 7. Am doar 22 de ani, dar spun cu mana pe inima… Anii ’90 erau mai frumosi si mai inteligenti din toate pdv!

  • Mulţumesc pentru aprecieri! Anii ’90 sînt anii copilăriei şi adolescenţei tale. Abia ţi-ai ambalat motoarele!… Turează-n forţă! Tot ce se-ntîmplă de-acu-nainte în viaţa cetăţii depinde ŞI de tine. Poate fi cu mult mai frumos decît a fost, dar depinde şi de tine. Entuziasmul, într-adevăr, era mai mare atunci şi oamenii mai puţin uzaţi de RĂU. Gîndeşte pozitiv şi fii conştientă că nu eşti singură în gîndire şi acţiune! 😉


[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

UA-23386192-3