Un idiot colindă România

Un idiot colindă România

 

în semifinale, dar, de data asta, Neil a fost mai bun. “Puștiul” Judd Trump rămîne și el printre preferații mei și-abia aștept să-l văd “lovind” la următorul turneu. Snooker-ul este un sport care se joacă, prin excelență, cu creierul (tacul este doar o interfață). Am vorbit, deja, despre relația asta cu alt prilej, dar, în cele ce urmează, e vorba tot despre… inteligență.
De mult n-am mai scris nimic despre snooker… Turneul BGC Masters, unul din triada celor mai tari turnee ale planetei, disputat la Londra / Alexandra Palace, a fost cîștigat, pentru prima oară, de-un australian și nu de unul oarecare: Neil Robertson (29 de ani). Este al patrulea cîștigător “de peste mări” al prestigiosului turneu, după Perrie Mans (Africa de Sud),
Cliff Thorburn (Canada) și Ding Junhui (China). Stilul lui Robertson a-nceput să-mi placă din ce în ce mai mult, chiar dacă initial mă enerva. A luat pe drept cele 150.000 £, dar nici Shaun Murphy, celălalt finalist, n-a fost mai prejos – cei doi au dat un adevărat recital de snooker -, drept pentru care premiul lui, de 75.000£, e pe deplin meritat. Îmi pare rău pentru înfrîngerea lui Judd Trump,

 

Să nu credeți că m-am lipit de-un canal de sport și-am rămas acolo ca musca pe hirtia de specialitate. Aiurea. Pasiunile sînt pasiuni și “obligațiile”… obligații (profesionale)! Cu “obligațiile” v-am mai plictisit (ce să fac dacă teleecranele mioritice mustesc de prostie și incompetență? Spun, repet, scriu, iar scriu, pîna cînd cineva aude, vede și… mai face curat, în special prin parțile esențiale!!). Prin urmare, mă uit pe ce-mi oferă firma mea de cablu tv (pînă cînd îmi voi re-instala un satellite – receiver, aducător de mii de opțiuni personale și nu d-alea impuse printr-un contract stupid).

Canalele de divertisment sînt mai puține decît dinți în gura unei albine (cablistule, tu ne minți că albina are dinți!). Și, ca multă lume în țara asta, dau buzna pe “pachetul” Discovery. Și pe ceea ce v-am mai recomandat: canalele AXN, care, m-am convins repede, însă, că ne vînd mărgele de sticlă. Cu titrajele, e luptă mare între sexele… traducătoare. Sînt persoane majore care încă n-au aflat că limba română face clar distincția între “domnul director” (care are un băț între picioare) și “doamna directOARE” (care are o gaură în același loc). În gramatică, le zice “genuri”: masculin și feminin. Vă e clar, traducatori-subtitratori-necunoscători-ai-limbii-române-elementare?

Apropo de AXN si de super-profesionist realizatul concurs “American Idol”. Uneori, chiar și profesioniștii americani dau foalfe: o știre caldă îl descalifică, pur și simplu, pe unul dintre membrii juriului seriei a 10-a: Steve Tyler. Cine l-o fi pus (bani, mai mulți bani?!) să accepte să cînte a capella imnul național, în deschiderea unui meci de fotbal, desfășurat la Boston, orașul de baștină al artistului?… Presa, aproape la unison, a considerat prestația rock-erului ca fiind una dintre cele mai proaste interpretări, din toate timpurile, ale imnului national. Iar eșarfa lui, un “unicat” in materie, a lămurit multora misterul lipsei acute de pe piață a paietelor!…

 

Printre formatele tv. pe care le-am “baleiat” pe canalele Discovery, unul mi-a atras atenția, la un moment dat. Un tip se plimbă prin lume și are tot felul de experiențe, generatoare de impresii care ies cu mult din rigoarea ghidurilor sau ale altor emițători de vorbe… turistice. Am început să fiu mai atent, iar recent, într-o noapte, am văzut un episod în care “plimbarețul” stătea de vorbă cu cei doi realizatori ai serialului. Și cu exemplificări “video”! Un fel de “taclale cu materialul gazdei”. La sfîrșit, am tras concluzia c-am văzut CEL MAI BUN FORMAT REALITY-COMEDY din ultimii ani. Am rîs in hohote, “atitudine” pe care au adoptat-o deseori si cei doi realizatori.

Serialul se numeste AN IDIOT ABROAD (Un idiot colindă lumea), iar “plimbărețul” este Karl Pilkington, realizator la postul de radio londonez XFM. Face echipă cu Ricky Gervais și Stephen Merchant, realizatori de televiziune, autori de scenarii, producători și chiar… actori. Primul a lucrat și el în radio, ca DJ, trecînd apoi la formatele de comedie tv. Stephen are peste 2m înalțime și este prezentatorul unui show propriu, care se difuzează, din 2007, pe BBC 6 Music.

Cei  doi  au fost nominalizați, în ultimii 10 ani, la numerose și prestigioase festivaluri de film și televiziune, iar multe dintre nominalizări s-au transformat în premii valoroase. Toți trei au fost nominalizați la premiile Primetime Emmy 2010 pentru formatul “The Ricky Gervais Show”. Ricky a fost și prezentatorul Golden Globe Awards 2010! Să mai spun că au un simț al umorului cu totul și cu totul aparte, care-i face și pe cei mai reținuți în fața umorului englezesc să izbucneasca-n rîs auzindu-i?


Clenciul acestui format cu “idiotul plimbăreț” este că Richy și Stephen îl “expediază” pe Karl pe diverse meridiane, de unde el transmite impresii… telefonic si video. Uneori, ele sînt exprimate “direct”, la întoarcere, sau înaintea plecării. Totul este de-un umor irezistibil, dar cu materialul… clientului, atentie! În episodul cu “taclale”, discuțiile celor trei erau exemplificate cu materiale filmate în diverse episoade anterioare. Iar gag-urile se succedau în cascadă! De pildă, în timpul excursiei în China, Karl a aflat că chinezii își cresc copiii cu capul… pătrat! El explică simplu: copiii, cînd sînt foarte mici și craniul poate fi modelat usor (!), chinezii îi dau forma pătrată întrucît aceștia, copiii, nu se mai pot rostogoli și, astfel, să cadă din pat! Tot acolo a aflat că unii iau pastile care-i fac invizibili! Ei fac apoi tot felul de chestii ciudate, dar ne-văzîndu-i, nu poți dovedi nimic! Și tot acolo, cabinele de WC publice n-au uși – se vede tot!

Karl a rămas stupefiat cînd, în India, a văzut pe unul care-și “împletea” mătărînga pe băț, într-o piață! O impresie de vacanță de neuitat din Egipt se exprimă printr-o dezamăgire: “Să-ți zgudui ouăle o zi întreagă pe-o cămilă nu-i o distracție!”. La Marea Moartă, omu’ a intrat în apă și… Făcînd pluta pe spate, Karl se întreba sincer: “Chestia aia care pluteste la mine pe burtă e flegma cuiva?”. În spațiul brazilian, Karl a dat nas-n… nas cu o “comunitate” de nudiști, care l-au invitat politicos să părăsească plaja, dacă nu se expune în… totalitate! Fusese dus acolo de gazda lui, care ținea un bar pe plajă și la care ajunsese după ce stătuse într-un hotel de două stele, cu încă 5-6 în cameră și cu niște chiloți pe post de pernă…  Tot pe plajă, Karl a cedat unei oferte (“gratis, mamă soacră, gratis!”) pentru o sedință la un cabinet de…  epilare! Ce-a urmat, trebuie văzut!…

În Israel, realizatorii i-au “copt” lui Karl o surpriză: a fost răpit de-o bandă de “teroriști” care l-au legat de-un calorifer și, pe tonuri răcnite, l-au pus să-și sune sefii pentru recompensă. Reacțiile reale ale lui Karl i-au facut pe “teroriști” să se dea de gol pentru că nu s-au mai putut abține și-au izbucnit în hohote. Pentru că, în deplasări, Karl  a facut niște remarci legate de marketing, realizatorii îi propun un joc: ce-ar face dac-ar avea 1 milion de dolari? Karl, fără să stea pe gînduri, le spune că i-ar investi în antichități și… ar cumpara o casă în Bulgaria! (liniște, guri căscate). “În Bulgaria?… De ce în Bulgaria? Tu știi unde e Bulgaria?” Karl e sincer: “Nu.” 

Din cînd în cînd, Karl lansează și cite-un gînd profund: “Cea mai mare parte a lumii e tristă și cenușie” (în timp de L.Armstrong cînta “What a Wonderful World”). Toate aceste călătorii prin lume n-au facut decît “să-i înghesuie chestii noi în cap”, dar el “ar mai scoate din creier, să facă loc și la ceva nou”.  “Oare nu mai pot să mă bucur de lucrurile simple?” se-ntreabă Karl, la un moment dat, afirmînd clar “Nu vreau să-mi depășesc condiția.” Interesantă afirmație, mai ales că-i urmată de-o alta la fel de interesantă: “Se spune că, dacă călătorești mult, ți se deschide mintea. Sînt extrem de obosit!”


În timp ce urmăream mărturisirile lui Karl și ispitele celor doi realizatori, m-am gîndit care-ar fi reacțiile lui Karl dac-ar ajunge-n România. Mai întîi,  ar trebui să se convingă că nu-i o inventie, deci să ne localizeze exact pe hartă (chestia cu “p-acolo, pe lîngă ruși”, pe care o auzeam curent prin anii ’70, cînd “ghidușeam” la ONT, în vacanțe, e de mare actualitate și-acum). Respectînd formatul emisiunii, el ar călători pe căi “bătătorite” turistic, că  pe alea nebătătorite, promovate de diverse frunzulițe, și-ar rupe picioarele în gropi și noroaie, da’ ce replici ar scoate!… “Plimbărețul” nostru ar ajunge, fără doar și poate, și pe la Bran, să vada personal pe unde a sălășuit Dracula.

După o raită prin castel, Karl ar emite, poate, o chestie de genul asta: “Ciudați mai sînt românii ăștia… Și mari iubitori de tradiții!… Cel căruia noi îi spunem Dracula, ei îl cinstesc ca pe-un domnitor de vază: Vlad ȚEPEȘ. Numele vine de la faptul ca pe mulți i-a tras în țeapă… Cît am stat pe-acolo, am aflat că trăgătorii contemporani “în țeapă” (ziși și “dătători de țepe”) sînt chiar mult mai respectați decît domnitoru’ ala… originar!”  Și dacă tot a ajuns pe la Bran, Karl mai urcă puțin și descoperă Transilvania. Aici are, din nou, momente de derută pe care le exprimă în stilu-i caracteristic: “Românii mai au si alte ciudățenii… De pildă, ei pare-se că au mai multe imnuri nationale!… Am aflat că naționala lor de hochei pe gheață, la o partida internațională, a cîntat imnul… Ungariei și pe-al nu știu cărui ținut inexistent de prin zona Transilvaniei. De-a dreptul aberant!… Nu-i înțeleg deloc pentru că nimeni n-a reacționat în nici un fel la luarea în derîdere a insemnelor naționale. Poate unde mănîncă prea multă mămăligă?!…

De unde să știe Karl că turismul și politica nu-și sincronizează întotdeauna… strategiile. În drumurile lui prin România, Karl ar ajunge, evident, și-n București. “O fi ea a doua cladire, ca mărime, după Pentagon, da’ la cît de urîtă e bate categoric oricare clădire din lume” a gîndit “plimbărețul” nostru față-n față cu așa-zisa Casa “Poporului”, unde sălășuiește Parlamentul României. “Tre’ sa fii tare prost ca să te mîndrești c-un asemenea <record>”, le-ar spune  Karl prietenilor lui la telefon.

Instalat comod într-o cameră de hotel, Karl ar deschide televizorul și… “Nu-nțeleg eu prea bine limba lor, dar am remarcat că cei care-și zic <politicieni> au toți alură de papagali, comportament specific și foarte isteric. Cei mai periculoși am aflat că fac parte din <clanul cucuvelelor>, cu păcate întinse pe zeci de ani… Mă  trece cu transpirații!… Am văzut și niște demonstrații în stradă… Românii au, categoric, un umor cu totul special. Am citit pe-o pancartă o chestie de genul <Statul în casă dăuneaza grav sănătății>.  Ar fi trebuit să rîd?!?… Chestia asta seamănă, mai degrabă, a campanie tv. anti-sedentarism… Dacă era umor englezesc, m-aș fi prins,  dar cred că-i doar ceea ce ei numesc aici  bășcălie.

Ceea ce mi-a atras atentia a fost faptul că toți cei de pe străzi păreau ca sînt legați cu niște fire de care cineva trăgea într-un anume fel. Ca la… marionete… Nu găseam  cuvîntul. După ce mi-am mai pierdut timpul prin fața televizorului, am înteles că firele duceau, majoritatea, în direcția asta, cu televizoru’… La români, manipularea atinge cote pe care nu le-am mai întîlnit niciunde, în peregrinările mele prin lume…”. Karl ar fi total descumpănit și puțin dezorientat și poate că, la urma urmelor, și-ar pune corect întrebarea: “De ce m-or fi trimis pretenii mei să mă plimb p-aici?… Să vezi cum unii își răsucesc mătărînga pe băț e mult mai interesant decît să vezi niște minți care se lasă, cu bună știință, trase pe sfoară. Dar dacă au ajuns și ei la concluzia mea: nu vor să-și depășească condiția?”.

 

Asta ar putea fi concluzia unui “idiot care colindă lumea” si ajunge, întîmplător, în România. Dar Karl nu-i un idiot, iar formatul în care “joacă” e unul demn de-a fi premiat. Și-atunci? Există un singur răspuns: Karl să vină, CU ADEVĂRAT, în România. Eu pariez de-acum c-avem Emmy în buzunar!            

One Response to Un idiot colindă România
  1. Un fel de pacala al nostru, dar mai…universal ! adica l-a atins globalizarea
    SAM, Avia


[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

UA-23386192-3