Epidemia de INcultură sau CA ȘI proști

Epidemia de INcultură sau CA ȘI proști

 

A fost, la un moment dat, Ziua limbii române. E-n fiecare an. Enunțul are în el ceva ironic sau de-a dreptul cinic. Limba este unul dintre însemnele esențiale ale unei nații. În cazul limbii române, cred că ea deține recordul celei mai violate, maltratate, disprețuite dintre toate limbile… lumii civilizate. Fără statistici sau demonstrații exhaustive, zilnic sîntem în masură să constatăm multiple argumente în sprijinul afirmației de mai sus. Evident, cu condiția să știm care-i limba română cea CORECTĂ, pe care trebuie s-o apăram și, anual, s-o cinstim printr-o zi dedicată.

 

Am făcut, la un moment dat, promisiunea să nu mai revin cu acest subiect, chiar dacă pentru un filolog este o-ncercare extrem de dură. Pe măsură pare a fi și “riposta” concetățenilor care, de la o zi la alta, sînt tot mai prinși în plasa greșelilor de limbă, generate nonșalant și iresponsabil de cel mai periculos vector: canalele media. Este inimaginabil pînă unde poate merge prostia, în general, și a lucrătorilor în domeniu, în special. Ca de fiecare dată, trebuie să remarc tenacitatea neobosită a generației “multinaționalelor” care păsăricesc limba română cu tot felul de construcții care de care mai stupide și mai neavenite (ca să nu zic de-a dreptul tîmpite). Și, ca orice lucru rău, toate aceste “bube” pe trupul limbii române îl fac tot mai vulnerabil, precum metastazele nemilosului cancer. Nu, nu exagerez, pentru că imbecilitățile de astăzi se regăsesc, în bună măsură, la-ndemîna oricui deschide internetul și caută DEX ONLINE. Oricine are o criză glandulară simte nevoia să emită tot felul de inepții lingvistice și gramaticale pe-acolo. Foarte grav dacă ele,. inepțiile, se reunesc, apoi, intr-un DEX tipărit! Prostia e oficializată! Păi, așa evolueazâ o limbă, din greșeli, nu? – e părerea unora care absolutizează unul dintre mecanismele minore ale evoluției lingvistice. N-am chef să mă iau în bețe cu acești dătători cu părerea. Ca ziarist (nu jurnalic, cum se recomandă majoritea celor din breaslă), mă simt agresat direct de toți acești violatori ai limbii române, iar cei din sfera media ar merita să suporte rigorile unei legi inspirate din cea care-i pedepsește pe violatorii de entități umane sau animale. Dacă sînt “zguduiți” la timp, își pot afla împlinirea profesională la vreo tarabă prin Obor sau la vreun butic, prin stațiile metroului bucureștean. Presa, ADEVARATA presă (media, în ansamblu), nu va plînge niciodată după ei. Trec la exemplificări.

 • Un cetățean responsabil cu răspunsuri la întrebările unui reporter neșcolit a emanat că subiectul a fost “victima unei ELECTROCUȚII”. Am mai auzit tîmpenia asta lingvistică, necorectată de nimeni! O adevarată adunătură de “ELECTROCUTAȚI” gramatical  – reporterul (fără replică) și “cetățeanul responsabil” – netrecut prin școala primară.  
 • Un palavramentar care, cu ani în urmă, căra filme pe la tvr, se exprima, pe un post tv., pretins de ȘTIRI: ”ca niște VIRGULĂ colegi de-ai mei…”. Habar n-ai tu, mă, baiatule, cum stă treaba cu cacofonia și ce vrea ea. Cu limba română e mult mai greu, crede-mă, decît cu politica dîmbovițeană!… PLINĂ DE VIRGULE!!!

 • Demonstranții vor continua să IESE în stradă…” gîngurea un reporteraș de la un alt post pretins de ȘTIRI. La un moment dat, oamenii o sa IASĂ-n stradă să vă strîngă pe voi de gît, sătui să vă mai suporte incultura.
 • Pe aceleași posturi tv., pretinse de ȘTIRI, se tot pomenește de “personaje”, apropo de cetățeni din societatea noastra cea de toate zilele. PERSONAJELE sînt creaturi fictive (cărți, teatru, filme), cei in cauză fiind, în cel mai rău caz, “specimene” sau, mai banal, PERSOANE (că sînt vii și circulă printre noi). La fel de păgubos, societatea s-a transformat, în vocabularul grăitorilor pe canalele media, într-o tablă de PITICOT – nu mai există decît JUCĂTORI (indiferent de subiect, toți sînt “jucători”), uitîndu-se sau ignorîndu-se, cu scîrba și emfaza snobului incult, termenul neaoș de “participanți”. Dacă nu sînt “jucători”, sînt “actori” (la fel de stupid și impropriu folosit termenul – exclusă situația metaforei, atenție!), că așa dă bine la discursul prețiosului incult, grăitor pe ecran sau pe internet).
 • A dispărut cu totul sintagma firească “Este vorba despre…”, ea fiind înlocuită de căpuțele vorbitoare de pe televizoare cu invariabilul și agresivul “VORBIM DESPRE...” sau “VORBESC DESPRE...”.  Vorbiți… vorbiți… {bip} {bip} {bip}!
 • Un bucătar (mai nou, pe diverse “sticle”, ei își spun “șefi” – de scară, de serviciu, de tulumbă?!?!?!) dădea din buze  pe un post “de specialitate” – paprika – despre “frunze de CEAIVZ”, “CA ȘI APĂTAIZER” și folosirea lămîii care să “taie GREAȚA PEȘTELUI”. Producătorul acestor stupidităti lingvistice e Mojo Production – dacă limba română ar fi o mașină, MP ar avea motive serioase să caște ochii mari la traversarea străzii!! Are și răbdarea o limită!

 • Pe o “burtieră” a postului bî1tv. a staționat mai bine de două minute înscrisul “Bărbatul este RECITIVIST”. Categoric, toți cei din regia de emisie jucau poker pe semințe sau, pur și simplu, erau orbi! Sau inculți?!?!?
 • Pe același post auto-pretins de ȘTIRI, cu oarece timp în urmă, o alta “burtieră” (d-aia cu “breachingnevs” și “nevsalert”) anunța: “33 de mineri  AU FOST blocați în subteran”. Hmm… E limpede că manipularea e prezentă în toată media, acceptată mai mult sau mai puțin, condamnată permanent, dar mi se pare de {bip} respectiva exprimare, care se substituie REALITĂȚII: minerii s-au AUTO-EXILAT în subteran, nu i-a blocat nimeni în fundul pămîntului.  Ei au hotărît singuri ce să facă cu uniformele lor cele noi…  
 • Pe aceeași stație tv., un individ plin de sfătoșenie… rurală, care dă doct din mînuțe, “moderează” o emisiune care are un titlu cel putin stupid: “AgriKultura”.  N-are rost să gîndim subtilități, ci doar o… rimă: inCULTURA. Același stupizoid afirma recent ca România are milioane de hectare de “EXPLOATAȚII agricole“. Un examen medical ar fi binevenit!…
 • Acest post tv. este într-o acerbă competiție de… stupidități cu un altul, la fel de pretins de ȘTIRI și cu jurnalici care de care mai… stupefianți, în iRealitatea lor (ei au inventat, în România, “traficnevs”și alte năzbîtii în păsăreasca anglicizantă). Unul dintre ei, ne aducea la cunoștință recent că, în partida România –Turcia, “românii au fost învinși cu scorul de 0 (ZERO) la 2 (DOI)!!”. Cît de prost trebuie să fii să-ți bati joc și de unicul neuron pe care-l mai ai, expunîndu-l public pe un post tv?!  Pe vremuri, exista un “cap limpede” – el limita accesul prostiei spre zările largi ale publicului. Acum, e democrație și libertate. Proștii au cale liberă spre deplina afirmare a incapacității lor, spre împlinirea principiului lui Peter.     

 • Aceeași stație tv. emana tot felul de alte aberații lingvistice, precum “cei doi parlamentari, cît de repede cred DOMNIILE SALE c-ar fi aprobată…”, emanație apaținînd unei deja celebre entități “moderatoare” de “dezbătături” la ceas de noapte – (niște forumiști inspirați i-au gasit o conotație: “femeia-rea-cu-gura-strîmbă”). Chestia cu “domnitul” (DOMNIILE LOR, DOMNIA SA) e din ce în ce mai mult un cancer care proliferează în exprimarea capetelor vorbitoare pe ecranele patriei, fără nici un fel de noimă sau acoperire semantico – lingvistică. Doar o manifestare de pseudo-respect, denotînd, de fapt, o crasă incultură. Nu mai insist, că-mi face silă. Daca vreți detalii, vă rog să citiți aici.
 • Cancerul anglicizării limbii române își arată colții, în continuare, prin folosirea stupidă a termenului de documente “CLASIFICATE”, în loc de corectul și românescul “secretizate”. Clasificate în… ce?!???!?!?!?!?! În {bip} și foarte {bip}, poate… Extrem de agresiv prin folosirea tot mai frecventă este și stupidul “A APLICAT PENTRU…”, în loc de neaoșul și firescul “s-a înscris pentru…”. N-ar strica să li se APLICE tuturor acestor mutanți vorbitori un regim special și legalizat de lectură obligatorie a gramaticii și dicționarelor limbii române. Cu verificare periodică și sancțiuni pe măsură! Pe măsura chinurilor la care supun ei LIMBA ROMÂNĂ!  

                                                                                                                                                         

Lipsa totală de reacție a CNA față de toate aceste derapaje grave și foarte grave de la normele limbii române, în toate formele de manifestare media, pune sub semnul întrebării existența însăși a acestei instituții sau totala anestezie a salariaților ei. Anestezia precede eutanasierea?

4 Responses to Epidemia de INcultură sau CA ȘI proști
 1. Articolul expune o maladie ingrijoratoare, care lasa prea putin loc pentru optimism, modul ironic in care este scris il face si mai incisiv si ii mareste efectul scontat. Cei care, poate, se vor surprinde ca autori ai “perlelor lexicale” enuntate nu vor fi prea incantati.

  • Ricky, maladia e-n plin avînt, de ani buni de zile!…. O “Gardă de EDUCAȚIE” (vezi “Garda de mediu”) nu există în Mioritica, iar efectele sînt catastrofale. Pe un alt palier, ele aduc cu efectele cutremurelor din Turcia – Siria. Iar cei despre care tu crezi că “se vor surprinde” în articol, nicio șansă! Nu frecventează o asemenea categorie de portal, ei fiind sclavii rețelelor de socializați!… Ideea a fost exprimată, cu ani în urmă, în primul comentariu pe acest portal (pe prima pagină) și aparține unui super-profesionist din lumea Televiziunii).

 2. Da, ai perfecta dreptate! Cu siguranta vei avea, totusi, o surpriza daca ai mai avea timp sa asculti si ceva posturi de RADIO. Eu am aceasta ocazie mai des, pentru ca merg mult cu masina. Ce se greseste pe la tabloidele tv. inmulteste cu 10 aprox.!! La Radio, pen’ca nici nu-i vede lumea, isi dau in petic si mai mult, mai ales cei cu “romgleza”. Gandeste-te ca cei care furau la BAC acum 20 de ani (ca doar nu-i supraveghea nici o camera) sunt acum in functii. Au varsta, nu?!

  • Radioul l-am înlocuit cu alte posibilități de-a asculta muzică în mașină, tocmai pentru că nu mai suport de mult toți cotcodacii care se pretind ce se pretind pe-acolo. E foarte greu cu meseria asta!… Proliferarea inculturii pe toate aceste canale prefigurează un viitor sumbru. Dar nu-i o caracteristică mioritică. Americanii nu mai știu nici măcar numele să și-l scrie. O scrijelitură e apreciată acum drept… creativitate. Să fie la ei acolo! Oricum, numele, ca însemn pentru identificare, devine încet-încet istorie… Scanarea irisului și alte sefeuri, cîndva, sînt, deja, realități. Și PROSTIA este FOARTE REALĂ!!! 😉


[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

UA-23386192-3