Snooker cu creierul

Snooker cu creierul

 

Ce legătură există între snooker şi film? EU. Nu sînt jucător de snooker (încă) şi nu joc în filme (încă).  Numai că, în mai puţin de 24 de ore, m-am bucurat de-un adevărat “regal” la finala de snooker CHINA OPEN şi-am văzut două filme care n-au nici o legatură DIRECTĂ cu snooker-ul, dar pun în discuţie capacităţile creierului uman. Filmele sînt LIMITLESS (Fără limite) şi  SUCKER PUNCH (Evadare din realitate). EU am făcut aceste relaţionări graţie creierului de care mă folosesc într-o proporţie ceva mai mare decît alţi semeni de-ai mei, foarte mulţi fiind mîndri doar pentru faptul că gîtul lor este protejat de-o excrescenţa superioară, dotată cu oarece organe de simţ. Numai pentru faptul c-am sesizat chestia asta, detaşîndu-mă net de unii dintre semenii mei, cred că-mi pot atribui un procent în plus ;-)) OK?

Finala CHINA OPEN la snooker a fost, cum spuneam, un adevărat “regal” prin excepţionala pledoarie pentru acest sport – un sport al minţii, prin excelenţă -, prin jocul propriu zis, dar şi prin adjudecarea “la mustaţă” a primului  loc pe podium. A fost o partidă foarte echilibrată, pîna la ultimele 2 jocuri. S-au înfruntat experimentatul Mark Selby şi foarte tînărul Judd Trump (21 de ani). Judd detine titlul de cel mai tînar jucător de snooker care a reuşit un break de 147 de puncte, în istoria acestui sport! Bine de ştiut e şi faptul că-şi ocupă timpul cu bilele astea de la 13 ani! (a cîstigat chiar atunci cîteva titluri!). Un băiat cu înfăţişare de hippy, dar extrem de modest şi la locul lui, aş zice chiar foarte simpatic (cunoaşteţi vreun jucător de snooker antipatic?!). Judd a cîstigat, pe merit, 60.000 Pounds (“lire” se zice la noi), cîştig autentificat pe-un fel de “papirus” derulat de oficiali, scris în chineză, evident (necesar, probabil la trecerea frontierei aeriene). Nici Selby n-a plecat cu mîna goală: a luat şi el un “papirus” de 30.000 lire. Ceea ce mi-a plăcut şi m-a amuzat a fost ilustraţia muzicală de deschidere a ceremoniei de premiere: piesa “bază” din coloana sonoră a filmului “Cei 7 magnifici”! Aici, sinapsele creierului meu au luat pauză de-un ceai verde! Cifra 7 e cifra destinului meu, dar pentru alte relaţionări nu m-am încumetat. 😉

De la snooker la film nu-i decît o… potecă. Pe care o treci repede dacă-ti place acest sport ce pune creierul la muncă (în primul rînd, pentru că trebuie şi puţină îndemînare) şi cea “de-a 7-a artă” (am spus clişeul ăsta numai de dragul cifrei 7, zău!). Am văzut două filme lansate foarte recent şi care pun “la bătaie” capacităţile creierului uman. Primul este SUCKER PUNCH (Evadare din realitate), semnat de Zack Snyder, pe un scenariu de Zack Snyder şi Steve Shibuya.

Nu vă povestesc filmul, poate vreţi să-l vedeţi, dar trebuie să v-aşteptaţi la o poveste ca-n jocurile pe computer. După moartea soţiei, soţul îşi duce fiica vitregă într-un stabiliment aşa-zis medical (trec peste cauze şi alte evenimente). Ea trebuie (conform scenariului) să scape de-acolo în decurs de 5 zile. Filmul se derulează pe două magistrale – una imaginativă, în care fata are sprijiunul unui înger (de-a cărui prezenţa inevitabilă, în viaţa fiecăruia, sîntem avertizaţi încă de la prima fotogramă) care o va “ghidona” în tot ceea ce va să se-ntîmple-n balamuc/închisoare/bordel, şi o alta, în care oameni-răi-din-lumea-rea trebuie să finalizeze treaba pentru care au fost plătiţi.

Chiar dacă filmul a costat peste 80 de milioane de dolari, e foarte subţire ţesătura care vrea sa mă convingă de întrepătrunderea celor două universuri. Ce face creierul e tratat ca-n jocurile pe computer (efecte, chestii, aia-aia, zeamă de varză) şi nu  reuşeşte să mă facă să rezonez cu vibraţia creierului ei. Totul are alura unui Rambo feminin (cu oarece “magnifice” pe de lături). Oricum, filmul nu abundă-n staruri…

Cu totul altfel se pune problema în cazul filmului LIMITLESS (Fără limite), construit bine regizoral de Neil Burger, pe un scenariu de Leslie Dixon, pornind de la cartea lui Alan Glynn. Vedeţi, la bază e o carte, un roman, o ficţiune… Totul pare mai închegat, mai… contemporan, chiar dacă ispita comercială l-a-nţepat, în mod repetat, pe dom’ regizor. Datele  problemei sînt simple: un tip cam fără căpătîi, părăsit de prietenă şi strîns de datorii, ar trebui sa scrie o carte (a luat, deja, un avans). Prost nu e, dar n-are inspiraţie. Şi ce i-a mai rămas, o diluează cu whisky şi-o elimină fiziologic. Nasol.

Şi apare ispita “răului” (fostul “cumnat”), care-l tentează cu o chestie banală. O pastilă. Evident, ispita ascunde ne-fiabilitatea pastilei şi urmările-i negative. De-aici, Dumnezeu cu mila şi CREIERUL CU TOATE SEMAFOARELE PE VERDE!!! Păi, da, asta era şmecheria: pastila NZV (puteţi pune ce acronim doriţi) elimină barieră după barieră din sinapsele creierului uman, aducîndu-l foarte aproape de posibilităţile lui reale:100%!!! Ei, v-aţi prins? Cît e SeFe şi cît realitate în toata povestea asta? (v-am mai pus aceeaşi întrebare şi la INCEPTION, v-amintiţi? Dacă nu, căutati articolul în sait, aici ;-)) Greu de spus, văzînd cum reacţionează eroul nostru (jucat excelent de Bradley Cooper), după ce-a luat prima pastilă. Din momentul ăla, creierul lui intră în regim de lucru… “firesc” (după capacităţile dăruite de Dumnezeu), dar va aluneca repede în poziţia de “snooker”  (“bila-ţintă se spune că este în snooker atunci cînd aceasta nu poate lovi deloc sau partial, în linie dreaptă, oricare dintre bilele ce pot fi jucate, din cauza bilelor ce nu pot fi jucate”).

Ascensiunea eroului este fulminantă şi dă peste cap pe cei mai mari combinatori de afaceri ai zilei. Ştia lucruri pe care habar n-avea că le-ar putea şti vreodată – de la limbi străine exotice, la arte martiale. Jocul de snooker îşi urmează regulile şi eroul “fără limite” descoperă foarte repede că mai există şi alţi “consumatori” de pastile-aruncătoare-în-aer-ale-barierelor-creierului. De-aici, povestea devine thriller, cu nişte mafioţi ruşi pe traseu (comercialu’, nene), dar regizorul ştie că o poveste de dragoste scoate din impas orice inspiraţie şi creste încasările. Evident că tipu’ avea o iubită care l-a părăsit de ratat ce era (v-am mai spus), dar a revenit la el văzînd cum mănîncă jăratec, mai ceva decît bidiviul lui Făt-Frumos. Va călca şi ea pe bec, precum a făcut-o, inițial, “fosta” eroului, dar nu galopăm spre tragedie, rămîneţi calmi…

Transparenta pastilă are efecte negative colaterale mortale, dar eroul are CREIER cu care ŞTIE SĂ COLABOREZE. Este cheia filmului! În toată aventura, este implicat şi un “monstru” al ecranului: Robert De Niro, care-şi merită toţi banii. Joacă aşa cum ştie el – foarte bine -, iar finalul filmului… Nu, asta nu vă spun, pentru că trebuie să-l vedeţi. Povestea merge pîna la cel mai înalt nivel: eroul nostru ajunge senator şi se pune-ntrebarea dacă vrea să acceadă la Biroul Oval.

Întorcîndu-ne la punctul de plecare – pastiluţa şi eliberarea creierului de ORICE bariere -, e firesc să ne-ntrebăm, IAR ŞI IAR, cît e ficţiune şi cît e pură realitate? Cîţi dintre semenii noştri au, DEJA, acces la astfel de  “stimulente” care-i propulsează pe poziţii incredibile în societate? Eroul filmului demonstrează, în final, că… nu degeaba i-a dat Dumnezeu creier (şi nu v-am vîndut poanta, atenţie!) şi totul pare finalizat cu tradiţionalul happy end. Dar cei ce se-agită-n jurul nostru, în viaţa de zi cu zi, propulsaţi sus-sus ca de magica pastilă transparentă, par, din păcate, să argumenteze că Dumnezeu a fost în pauză totală de inspiraţie atunci cînd le-a umplut, cu ce s-a nimerit, cutia osoasă care, de regulă, adăposteşte CREIERUL!…

P.S. Dacă o să vă spun că snooker-ul se joacă pe o  masă acoperită, de regulă, cu un postav verde, iar eu am visat azi-noapte că aproape tot carosabilul din Bucureşti era acoperit cu gazon verde, o să ziceţi că mă droghez. Da, uneori. Cu Resveratrol (in forma lui nativă). Dar dacă vă mai spun că mergeam cu maşina pe acel gazon verde-verde pus pe benzile de circulaţie (şi vedeam pămîntul mustind sub roţi!),  iar la prima intersecţie m-a oprit Băsescu să mă-ntrebe dacă sînt mulţumit, ce-o  să mai spuneţi???????? Jur că aseară n-am consumat Resveratrol! 😉

3 Responses to Snooker cu creierul
  1. Aseara am vrut sa vad LIMITLESS, dar m-a cucerit gandul de a revedea macar cateva scene din SCENT OF A WOMAN. Asta e si ordinea mea, intai AL PACINO, apoi DE NIRO! ;))
    Dar negresit, LIMITLESS va fi urmatorul!
    Votez si eu sa aflam, ce i-ati raspuns lui Basescu!!!

    • @ Neubius & @ Captain
      E de gîndit cum un post-scriptum generează mai mult interes decît articolul în sine! Aş putea experimenta numai postări de p.s.-uri! 😉 Oricum, publicarea răspunsului la întrebarea cu pricina riscă să destabilizeze rezultatul viitoarelor alegeri prezidentiale şi, prin urmare,… mai aşteptaţi! 😉

  2. Si ce i-ai raspuns!!!??? E primul lucru care mi-a venit in minte, dupa ce am citit cele scrise de tine. Primul film nu l-am vazut, celalalt e excelent, snooker, n-am idee! Mi-e greu cu “creierul ” meu sa comentez avind un element din trei! Merg pe mina ta: excelent!!!


[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

UA-23386192-3