POST-SCRIPTUM XII

POST-SCRIPTUM  XII

 

Planeta își vede de drumul ei, rostogolindu-se în jurul Soarelui, de miliarde și miliarde de ani… Soarele, la rîndu-i, bla… bla… bla…. Totul e-n mișcare! Numai pe plaiul mioritic lucrurile par încremenite. Ei, PAR, pentru că vagi mișcări se-ntîmplă, dar la scara duratei unei vieți pămîntene, sînt insesizabile. Din păcate.

P.S. 1 – Printre teleposturile care-și atribuie statutul “de știri”, există unu’ B1, care poate fi, la fel de bine, F1. Nu mă-ntrebați de ce, deduceți singuri, că-i simplu. O fetiță pe post de crainică ne spunea, mai deunăzi, că “un pensionar” a fost filmat cu o dronă, de către un individ, în timp ce-și regla funcțiile glandular-reproductive cu “o prostituată”, în propria lui mașină. Filmatorul bolnăvel (recidivist!) a dus caseta poliției, în virtutea convingerii ”că multe tipuri de prostituție nu sînt “cele mai vechi meserii din lume”, ci “cele mai vechi forme de abuz””. Cetățeanul a ajuns în fața justiției, a pledat, evident, nevinovat și-a fost eliberat pe-o cauțiune de 500 dolari.

Faptul în sine e de-o stupiditate care frizeaza schizofrenia – așa-zisa “știre”, culeasă de pe-un sait american obscur, n-avea ce căuta pe-un post tv. din multe motive. Filmatorul era psihotic, în fază avansată. Actul autodăruirii oricui, cu accept (contra cost – “prostituate”) există de cînd există și organe de reproducere pe Pămînt. Ce făcea respectivul cetățean, în mașina sa PERSONALĂ, ține de respectarea inviolabilității spațiului particular. Ce-a făcut justiția / poliția în respectivul stat american, e treaba Constituției americane să lămurească. O asemenea “știre” jegos manipulatoare n-ar avea ce căuta într-un sistem MEDIA care se respectă și simte / suportă rigorile unei legislații atent constatatoare și punitive.

p.s. nedumerire: dacă respectivul cetățean care-și regla funcțiile glandular-reproductive cu “o prostituată” ar fi fost un proaspăt ieșit din pubertate, de vreo 18-19 ani, ar mai fi existat așa-zisa “știre” la B1? Pute rău a… discriminare!

 

P.S. 2 – Toate întîmplările tragice legate de clubul “Colectiv” au fost și vor mai fi analizate și para-analizate, mai ales prin prisma consecințelor la nivelul întregii societăți românești. Am mai spus-o, nu reiau in extenso: a fost picătura care a declanșat o masă critică constituită de mult, dar… mămăliga face greu POC! Ceea ce vreau să subliniez acum e, din nou, atitudinea macacilor plaiului mioritic. Subiectul tragediei a fost, evident, preluat de MEDIA pe toată planeta, prin amploarea consecințelor.

La ei, știrea începea sau era marcată grafic #COLECTIV. Problema lor, modalitatea lor de SUBLINIERE a esenței subiectului, ÎN LIMBA LOR! În orice context autohton (= limba română), o asemenea grafie trimite direct la sfera muzicală (# = diez = semn muzical convențional care arată că nota respectivă trebuie executată cu un semiton mai sus). De-o stupiditate absolută a fost preluarea imediată a acestei grafii de către macacii MEDIA din RO, care-au afișat-o (și-o afișează!!!) pe ecranele patriei, în presa scrisă și online. Nu e vorba de citarea unui titlu din MEDIA extra-RO.

Toate aceste specimene snoabe din RO fac dovada clară că habar n-au de existența, în limba română, a posibilității sublinierii / scoaterii în evidență, într-un enunț scris, prin GHILIMELE (“COLECTIV”, clubul “COLECTIV”, subiectul “COLECTIV”). Și ca bomboana pe colivă să fie și plină de zeamă, diverși crăinicei și crăinicuțe de la posturi tv. mioritice (inclusiv d-alea pretinse cu… “ștaif”) au emis vocal numele clubului accentuîndu-l… “colÉctiv”! Precum “stÚpid”. Ca ei!

 

P.S. 3 – Curtea de Conturi face controale. Ici si colo. Uneori drumurile sînt mai lungi și-atunci, dacă tot a bătut cale lungă, măcar să fie cu folos. Nasol dacă bîta nimerește în mijlocul iazului. Să grăiască și Curtea, că d-aia e de Conturi!

I-a venit (din nou) rîndul lui Metrorex, care ne plimbă zeci de km pe sub pămînt. Societatea asta are bube precum broasca rîioasă, dar tratamentele juridice aplicate nu trec de faza… Piramidon. Mai nou, pomenita Curte a făcut un demers către DNA, pe motive foarte serioase (lipsa asigurării de răspundere civilă pentru călători e cel mai grav), respinse, însă, în mod repetat, de Metrorex. Poate se-ajunge și la… antibiotice!

Ceea ce lasă cititorul cu cavitatea bucală expusă intemperiilor iernii e observația Curții-cu-pricina cum că numele staţiilor nu sînt… corecte şi că turiştii străini se pot… rătăci, pentru că denumirile acestora… nu-i orientează. De cînd numele stațiilor metroului intră în atribuțiile observaționale ale Curții de Conturi n-am habar. Așa cum n-am habar dacă această flatulație a avut în vedere un studiu exhaustiv în care numele stațiilor de metrou să fie coroborate cu numărul turiștilor străini care folosesc curent / anual / zilnic metroul bucureștean și se orientează, în alegerea punctelor de interes turistic, după numele stațiilor de metrou.

“Aviatorilor” (versus “Lacul Herăstrău”) are în vedere un ditamai bulevardul pe care metroul îl străbate integral și paralel (zeci de firme și servicii au sediile pe acest bulevard), plus un monument simbolic național pentru aviația românească. Cred că, la fel de bine și motivat, stația se putea numi “Televiziunea română” – aflată la doi pași distanță, simbol public și național, indiferent de statutul temporar actual, generat de cecitatea factorilor decizionali supremi ai societății românești contemporane. Stupidă e și observația potrivit căreia numele stației “Ștefan cel Mare” ar trebui înlocuit cu numele unui club sportiv… din zonă. Ștefan cel Mare (de la care și-a luat numele bulevardul pe care se află stația) e un alt simbol național (de care află și străinii, poate, dacă n-au învățat la școală), pe cînd numele unui club sportiv e mai efemer decît o efemeridă. Cît despre numele “Izvor” versus “Palatul Parlamentului”, dragă Curte de Conturi, oare n-ai aflat că arhitecți de prestigiu internațional au categorisit, de mult, respectiva construcție ca fiind “cea mai urîtă din lume” (numai raposata arhitectă era foarte mîndră de monstrul ei), iar palavramentul României “se bucură” de cea mai tristă faimă, loco și “outside”?! Chiar n-ai aflat ÎNCĂ?!?

 

P.S. 4 – Meseria mă obligă să mă uit la televizor (v-am mai spus), dar nu vă sfătuiesc și pe dv. (v-am mai spus și asta). În lipsa tv., anii de viață vi se-nmulțesc nesperat, cu tot alaiul de binefaceri. Dacă nu rezistați tentației și mai nimeriți și anumite canale tv., riscul la care vă expuneți are atîtea componente negative, încît nu-ndrăznesc să detaliez. Dar, în acest P.S., vă pot dezvălui cîteva dintre calamitățile lingvistice care atentează la sănătatea dv., prin vizionarea programelor tv., pe anumite canale. Stupiditățile abundă, iar prostia crasă ține locul culturii generale minime, pregătirii profesionale și, nu în ultimul rînd, bunului simț.

O campanie difuzată exclusiv pe postul B1, ne face cunoscut, în mod repetat, un non-sens: “în 2014, valoarea IMPORTURILOR DE PORUMB ROMÂNESC ÎN SUA a crescut de 20 de ori”. Un june crainic al aceluiași post tv. ne aducea la cunoștință că “O COLEGĂ D-ALE NOASTRE a fost agresată”. În timpul evenimentelor de la Paris, același post tv. afișa mare pe ecran: ”Un terorist trece pe stradă și din senin DESCHIDE GLONȚUL”. Mulți invitați se exprimă în maniera postului: “clienții s-au simțit ABUNDAȚI de reclama făcută francului….”. Evident, nimeni nu semnalează derapajul. O crăinicuță B1 (sau F1, cum vreți) ne înștiința despre un mare eveniment: ”marșul celui de-al DOUĂsprezecelea CEAS”.

Nu că alții, cu oarece pretenții, precum Digi24, ar fi mai breji: ”CONDUSĂ CU 0-4, Sahtior a avut o revenire spectaculoasă…” scria, limpede și fără dubiu, pe-o “burtieră”. Pe același post tv., o traducătoare în direct afirma candid: “evenimentele de ieri PRECEDEAZĂ alegerile din Turcia”, în timp ce o crainică blonzie gîngurea fără drept de replică: “numai DOUĂJDOUĂ km de autostradă”. Preocupați de soarta consumatorilor de miere din România, jurnalicii Digi24 au emanat următorul enunț alb pe violet: “STUPURILE de albine au fost invadate de un virus…“. Bietele albine!

Nici traducătorii postului National Geographic nu se simt mai bine: “Boșimanii se pare că PERSISTĂ aici de 60.000 de ani” scria apăsat pe-un titraj, iar părul de pe piept mi s-a aburit cînd, pe BBC EARTH, am citit următorul titraj: “Păsările migrează ÎN NUMERE MARI în acestă perioadă”. De la tristul post tv. (numai morți și înmormîntări) B1, am aflat, de pe o “burtieră”, că “lui Băsescu îi priește PENISA, e vocal” (după numărul de repetări, puteai să știi, deja, cîte litere are anunțul idiot si cît de orbi sînt cei care coordonează emisia). Din “pastila” lui Mînăstire S., am aflat că “Turcanu îl JUPUIEȘTE cu toată familia sa”. Iar o pretinsă “senior editor” (?!?!?!) afirma indubitabil că “la primăria capitalei sînt de mult FOCARURI de corupție”. În topul prostiei, conduc exprimările unor așa-ziși “reporteri de teren”: “elicopterul a căzut pe această DÎMBĂ” (B1) și “la tribunal, unui BĂRBAT DE SEX MASCULIN i-a venit rău” (Româniatv). Și exemplele continuă, cu sutele, pe diverse suporturi MEDIA. Zău, n-am vrut să vă stric starea de spirit, dar… ăștia sînt! Aștia fac, cică, PRESĂ în România!

6 Responses to POST-SCRIPTUM XII
 1. Hmm… E doar vîrful aisbergului!!!… 😉

 2. Marius Rusescu 07.12.2015 at 21:13 Reply

  Great post!

 3. Comic si trist. Mai mult trist decat comic. Ar putea fi chiar ingrijorator, dar cine sa se mai ingrijoreze?!
  Urari de bine si gandul cel bun!

  • Mulțumesc de gînduri și urări! Foarte îngrijorător e că nu prea mai are cine… să se-ngrijoreze!!!! Valul de incultură e copleșitor, iar proștii se bat reciproc pe umăr, silabilisind cu ochii la obiectiv: “Sintem buni, bă!”

 4. Frumos si ff. adevarat!
  Sper sa apari mai des in presa. M-as bucura sa te citesc pentru ca sint prea multi cacati in poteca, de care e greu sa te feresti. Poate ti-ai face mai multi dusmani, insa si prieteni. Dupa ce am vazut secventele acelea cu tine de la sedinta din TVR, sint sigur ca mai sint ceva sperante. Nu vei mai fi singur si multi o sa se alature ideilor tale.
  Sa fii sanatos si primeste un gind cald de la noi.

  • Replică imediată și la obiect! 😉 Din păcate, numarul mormanelor din potecă a crescut exponențial, în ultimii 26 de ani și… nu par să cedeze! Privirea mioriticilor e… numai în cărare (deh, capu’ plecat!), în timp ce stelele (LUMINA) sînt NUMAI SUS!!! Și căcații știu asta!… Speranța nu trebuie părăsită / uitată niciodată, dar nu trebuie scăpată din vedere nici trecerea timpului… Din păcate, așa cum ți-am mai spus, sîntem toți în același televizor…
   Vă mulțumesc pentru gînd și urări! 😉


[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

UA-23386192-3