DAVID BLAINE

David Blaine

Americanul David Blaine White (numele de artist fiind doar David Blaine) s-a născut la 4 aprilie 1973 şi este iluzionist, magician şi “artist de rezistenţă”. Este cunoscut, în lumea spectacolului, prin experimentele sale de rezistenţă umană (îngropat de viu, închis într-un bloc de gheaţă, rezistenţă sub apă, fără aparat de respirat).

În 2003, David s-a autoclaustrat într-o cutie de sticlă, suspendată deasupra Tamisei, supravieţuind acolo 44 de zile şi nopţi, doar cu apă. David Blaine a devenit celebru şi datorită unor spectaculoase numere de magie făcute pe stradă şi faţă-n faţă cu spectatorul. Interactivitate totală, am zice. În felul acesta, Blaine a reuşit să stabilească şi să doboare mai multe recorduri mondiale, în materie. Un mare ziarist l-a apreciat pe David Blaine ca fiind un “Houdini contemporan”.

În anul 2008, David Blaine și-a anunțat intenția de-a bate recordul mondial de apnee statică neasistată extern (ținerea respirației). Încercarea a avut loc pe 19 septembrie 2008, Blain pregătindu-se extrem de minuțios. În timpul probei, pulsul a urcat pînă la 124 bătăi pe minut (în minutul 14), ceea ce implica un consum mai mare de oxigen și-o acumulare mai mare de bioxid de carbon. Urmarea fatală putea fi stop cardio-respirator. A fost momentul în care Blaine și-a eliberat picioarele, în caz că medicii ar fi trebuit să intervină de urgență. În final, el a reușit să depășească vechiul record mondial cu 30”, timpul său fiind de 17 minute și 4,5 secunde. Starea lui David Blaine a fost permanent monitorizată, un terminal (cu bip acustic) fiind plasat foarte aproape de el, fapt care a accentuat starea de stres, în anumite momente. La asta se adaugă și prezența numeroaselor camere tv.

În 2012, pe 5 octombrie, David Blaine a început, la New York, o altă probă de rezistență, programată pentru 72 de ore. Poziționat pe un soclu înalt de 6,6 m, el a fost supus șocului electric produs de 7 bobine Tesla, care-au descărcat peste UN MILION VOLȚI curent continuu. În tot acest timp (72 de ore), Blaine n-a mîncat, n-a băut și n-a dormit. A avut asupra lui 34 kg de echipamente, inclusiv o cămașă de zale (“cușcă”) Faraday, care, de fapt, a ținut tot greul “magiei”. Printre cei care au asistat la probă, s-a aflat și celebrul regizor Darren Aronofsky.

În noiembrie 2013, David Blaine a reușit performanța ca, într-un super-program difuzat pe postul ABC – David Blaine – Real or Magic, să reunească mai multe personalități de vîrf, din domenii diferite: Stephen Hawking, Woody Allen, Robert De Niro, Bryan Cranston, Aaron Paul, Harrison Ford, Ricky Gervais, Woody Harrelson, George W. Bush, Jamie Foxx, Lenny Kravitz, Olivia Wilde, Katy Perry, Michael Phelps, Will Smith, Jada Pinkett Smith și alții. A fost o performanță deosebită a lui David Blaine, ținînd cont că bariera dintre realitate și iluzie a fost extrem de străvezie, fapt care a avut drept consecință replica lui Harrison Ford: “Get the f— out of my house!” (decent tradus “Cară-te din casa mea!”). Regăsiți, mai jos, secvențe din acest excepțional program care, pe teritoriul SUA, pe segmentul orar respectiv (21.30 – 23.00), a fost lider de audiență tv.!

 

 


 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

UA-23386192-3