Breichingnius

Breichingnius

 

Am intrat în posesia unei informaţii care depăşeşte cu mult importanţa cunoașterii exacte a datei sfîșitului lumii sau a orei precise de producere a proximului cutremur catastrofal în România. Dacă spun “de pe surse”, mulţi dintre dumneavoastră vă veţi uita în cămară, în şifonier şi-n alte puncte cardinale, căutînd o sursă de curent , o sursă de venituri, o sursă de energie… Firesc, pentru că nu sînteţi jurnalici. Nici eu. Ei, însă, au inventat această tîmpenie – “de pe SURSE” – şi-o bîiguie pe toate televizoarele de fapt divers. Ei şi auto-zişii “lideri de opinie” şi “anal-işti politici”. Şi numai ei ştiu ce-i chestia aia după care-şi iau aşa-zisele “ştiri”.

În fine, depăşesc în viteză paranteza asta neprofesională pentru că vreau să vă spun informaţia: palavramentul României face, în sfîrşit, în sfîrşit, în sfîrşit, ceva folositor – a elaborat LEGEA PENTRU COMBATEREA PROSTIEI. Se pare că, în urma aplicării prevederilor acestei legi, România va ieşi definitiv din criză, ba, mai mult, va avea bani cu nemiluita, să-i mai scoată şi pe alţii. Din criză. Nu mă-ntrebaţi a cui a fost ideea. În grabă, s-ar putea să spun: a unui prost care a vrut să “iasă-n faţă” sau… din masochism. Sau a unui deştept care s-a săturat să se supună majorităţii şi-atunci s-a prevalat de puterea reală a minorităţii asupra majorităţii (principiu planetar, aplicat perfect şi-n arealul mioritic). Să trecem la fapte, adică, mai pe şleau, ce e legea asta şi ce vrea ea.

Primul articol ne pune deja pe gînduri: “Prostia e un dat şi, în consecinţă, nu se caută la dinţi”(art. 1). Din capu’ locului, se transferă toată vina pe umerii Creatorului, care a fost foarte zgîrcit cu deşteptăciunea şi din cale-afară de generos cu prostia. Asta înseamnă, pe cale de consecinţă (cum zic capuţele de ghips la televizor) că ea se moşteneşte. Iată o concluzie care deschide alte căi de atac. O vorbă spune că nu trebuie să condamnăm urmaşii pentru greşelile părinţilor, care părinţi,  la rîndul lor, au dat, în iureşul actului… intim, “verde” unor informaţii genetice “vinovate” de prostie. Deci, prostia se transmite genetic şi cu genele nu ne jucăm, încă, aşa cum vrem noi. Ei, atunci e limpede trimiterea la paremiologie (asta-i ştiinţa care se-ocupă cu proverbele) şi lumea cabalină. Calu’ de dat nu se caută la dinţi, dar noi vom investiga numita lege în continuare, chiar dacă ea, prostia, e un “dat”. “Prostia are forme infinite de manifestare, în toate sferele (de ce nu “cuburile”?! n.n.) societăţii, indiferent de vîrsta, sexul, religia sau apartenenţa politică a manifestantului” se spune în articolul 2 al legii. Afirmaţia asta are forţa unei axiome. Zău. Conţine adevăr irefutabil de la un capăt la altul.

Păi, să luăm, de pildă, nediscriminarea prostiei apropo de vîrstă şi sex. Elevii din şcolile României, chiar dacă nu moştenesc nefasta genă, dau piept cu mugurii prostiei încă din clasele şcolii generale, din care-au dispărut, aproape total, elementele primare constitutive ale “culturii generale”. În liceu, procesul de prostificare se accentuează, aici punînd umărul şi alte “sfere” ale societătii. Aceşti tineri adolescenţi se bîlbîie la tabla-nmulţirii cu 7 (deh, e număr magic!), dar n-au probleme în mînuirea trotinetelor de zeci de cai putere, pe şoselele RO. Aici, remarcăm că nivelul de prostie al celor care i-au procreat şi i-au dăruit cu “trotinete” e incomensurabil mai mare.

Din manualele de şcoală (“oficiale” sau “alternative”) au dispărut scriitori esentiali ai culturii române, poezia e o “rara avis”, iar profesorii, dacă nu sînt scîrbiţi sau incompetenţi,  sînt deseori terorizaţi de aceşti “posesori de genă”. De regulă, prostul e şi agresiv. În asemenea situaţii, nu se-aplică preceptul biblic: agresivitatea trebuie pedepsită. Fără milă. Dar nu vreau să vînd prea devreme idei din conţinutul legii despre care vorbim. Apropo de sex – nu sînt misogin şi, prin urmare, nu voi absolutiza asocierea prostiei cu… blondele. E plină ţara şi de… “blonzi”, de toate culorile, de care te loveşti la tot pasul, mai ales pe şoselele şi drumurile total “bombardate” ale patriei (nu cumva să intraţi pe Cîmpulung – Curtea de Argeş! Vă puneţi nervii pe papiote!!!). Prostia pe două sau 4 roţi e extrem de periculoasă pentru că-i… imprevizibilă. În zona asta, legea prevede: “Cei care şi-au dovedit prostia în timpul conducerii unui autovehicul pe drumurile publice vor fi sancţionaţi cu restricţionarea consumului de combustibil: un litru pe saptămînă, timp de 6 luni. Încălcarea acestei prevederi se sancţionează cu suspendarea permisului de conducere pe 3 ani (art. 13, alin.9). Modalităţile de verificare şi control sînt prevazute în “anexe” (art. 13). Să vedeţi cum creşte afluxul de pietoni pe uliţele localităţilor din RO şi încasările pe CFR!

Revenind la nediscriminarea prostiei, cred că finalul articolului 2 e cel mai spectaculos (în conţinut!). Păi, unde altundeva decît în “forumul  suprem” al ţării – Parlamentul – aţi mai auzit şi văzut atît de multe dovezi de prostie? Tot felul de iniţiative aberante, exprimări agramate (dar pline de fudulie, firesc) şi comportament tipic pentru “posesorii de genă”. O mostră de ultimă oră: băieţii de la FMI tot stau de vorbă cu noi,  doar-doar vor  reuşi să ne păcălească… definitiv. Ei vorbesc pe limba lor, care-i una internaţională, dar aleşii-cui-i-a-ales nu bunghesc bine nici limba naţională oficială. Drept pentru care, RO s-a facut iar de {bip} cînd un oarecare “ales” Ruşanu s-a trezit ţinînd conferinţe în română, în faţa oficialilor FMI, vorbitori DOAR de “limba internaţională”. Evident, prostia mioritică punctează: n-a fost chemat nici un translator, de care, cică, se face vinovat “Țopăici” (ăla de sărea într-un picior la alegeri, l-aţi ghicit, desigur). FMI-ştii au zîmbit ironic şi condescendent (“ştim ca sînteţi proşti, nu mai argumentaţi!”), dar s-au plictisit să asculte discursurile stupide şi interminabile ale numitului Ruşanu şi au dat-o pe replica în “limba internatională”. Şi… Şi nu mai continuu, prostia e prea mare…  

La nivelul Parlamentului, nu generalizăm. Trebuie să dăm… jmekherilor ce-i al jmekherilor. Pentru că şi ăştia au, şi ei,… scaunele lor, la care ţin foarte mult şi nu vor să fie confundaţi cu “posesorii de genă”. Şi mai sînt cei care se abţin, ca sa nu fie confundaţi nici cu “ăia”, nici cu “ăilalţi”, dar… la ce ne foloseşte nouă abstinenţa lor?! În fine, pentru această zonă de manifestare a prostiei, legea prevede chestii foarte interesante. Cei aflaţi “în culpă” vor fi obligaţi să citească (în parcuri publice stabilite prin lege) anumite capitole din “Amintiri din copilărie” de Ion Creangă, pasaje din “Neamul Şoimăreştilor” de Mihail Sadoveanu şi scena finală din “Apus de soare” de Barbu Ştefănescu Delavrancea (mulţi dintre “posesorii genei” susţin că-i moldovean, din ţinutul Vrancei, şi-i scriu ca atare numele: “de la” sau “dela” Vrancea, după puterea genei).

Apoi, au obligaţia să comenteze, în faţa publicului din parc, cele citite. Conform prevederilor articolului 26, toate acestea se fac pe baza unui grafic prestabilit, în anexele legii. Nerespectarea acestei prevederi se sancţionează cu trimiterea celor în cauză la cursuri de reciclare forţată, pe cheltuiala lor, de minim 2 ani (art. 26, alin. 18). Asta nu-i tot. Dacă PROSTIA BÎNTUIE ROMÂNIA, măcar să avem un folos. Palavramentarii prinşi în “delict de prostie” vor fi amendaţi cu de 10 ori salariul + prime + indemnizaţii + deplasări + şpăgi primite şi nedescoperite (art. 27, alin. 4,5,6).

Cea mai interesantă secţiune a legii mi se pare cea referitoare la MEDIA. Chiar dacă şi MEDIA se inscrie într-una dintre “sferele” societăţii, legiuitorul a simţit nevoia să-i acorde un spaţiu aparte. Articolul 7 (iar magia lui 7!!) stipulează: “Prostia manifestată în sfera media constituie circumstanţă agravantă, media fiind un factor de informare, relaxare, dar şi de educare liminală, subliminală şi paranormală. În consecinţă, prostia practicanţilor/lucrătorilor media constituie pericol de atentat la siguranţa naţională şi se sancţionează ca atare.” În sfîrşit, un articol de lege care pune punctele pe umlaut, în contextul multiplicării, în progresie exponenţială, a actelor de prostie crasă în zona MEDIA.

Evident, o lege emanată în spaţiul carpato-pontic-danubian nu poate sancţiona potopul de prostie care ne agresează 24h/24h pe zecile de canale recepţionate pe cablu şi diverse farfurii concave. Multe emisiuni şi documentare de sorginte americană sînt concepute pentru mononeuronali şi puţin peste acest nivel. Explicaţiile, gesturile şi intonaţiile te lasă perplex (daca le privesti detaşat, nefiind “posesor de genă”). Tîmpiţeii sînt mulţi şi răspîndiţi pe toate frecvenţele. Grav e că “modelul” a fost preluat de “marii” noştri “producători” MEDIA şi înălţat pe cele mai înalte culmi de perfecţiune. Legea de care vorbim nu-i poate sancţiona pe americani (sînt sute de milioane, procentul de proşti e pe măsură şi e la ei acolo), dar se străduieşte să pună oarece ordine în  gloata de cotcodaci şi cotcodace care umplu la refuz televizoarele noastre.

Fudulia care, de regulă, însoţeşte prostia e vădită mai ales la posturile pretinse de “ştiri”. Mărcuţe-dătătoare-din-mîini sau Femeia-rea-cu-gura-strîmbă se iau la-ntrecere cu o mutantă blondă de la un alt post tv., care-mi aminteşte de “sora Diesel” dintr-o excelentă parodie horror a lui Mel Brooks. Majoritatea lucrătorilor din sfera MEDIA (presa scrisă, radio, tv.) se-nghesuie în categoria “posesorilor de genă” pentru că NU ŞTIU SĂ SCRIE ŞI SĂ VORBEASCĂ CORECT ROMÂNEŞTE, ÎN ROMÂNIA! Exprimări de genul “O fată care ajunge prinţesă” (vezi recenta nuntă regală) e apă de ploaie… plată. Este un exemplu minor din multitudinea de exemple ale posturilor tv., mai ales cele pretinse de “ştiri”. Capuţul de ghips care a emanat stupiditatea nu ştia, probabil, ca o fată, prin natura dotării naturale, nu poate ajunge decît “prinţesă”, întrucît, pentru a ajunge “prinţ”, era necesară o operaţie de schimbarea a sexului sau… o minune ca-n poveşti!

O altă emanaţie a unui “posesor de genă” de la un post tv. care abundă în jurnalici constă în afirmaţia  “BIN LADEN, PRINS CU INFORMAŢII DIN ROMÂNIA”. Evident, veţi gîndi, numitul proaspăt presupus răposat a fost prins posedînd asupra-i oarece informaţii din scumpa noastra ţară. Adică, făcea trafic de informaţii?! Aiurea, căpuţul de ghips care a scris stupiditatea voia să ne comunice faptul că Bin Laden a fost prins ÎN URMA UNOR INFORMAŢII AFLATE în România. Aaa, n-aţi înţeles aşa?! Păi, pentru chestia asta, repectivul “posesor de genă” ar trebui să suporte rigorile sancţiunilor legii în discuţie. Aceloraşi rigori trebuie supuse şi specimenele de jurnalici-jmekherici care fac publicitate politică pe postul public, în virtutea unui comportament similar cu al gunoaielor cu dric 4×4 care depăşesc şirul fraierilor care aşteaptă legal şi corect la semafor şi li se-aşează-n faţă. Nu insist acum pentru ca ăştia vor fi subiect pentru viitoarea LEGE ÎMPOTRIVA JMEKHERILOR.

Foarte recentul anunţ privind amplasarea scutului antirachetă american în România a declanşat o declaraţie a ambasadorului Rusiei, declaraţie “citată” de-o “posesoare de genă” de la un post tv. cu nume ireal, cum că actul respectiv e “un cal TRAIAN”!!! Ambasadorul cred că şi-a făcut cruce… O asemenea mostră de prostie şi crasă incultură a unui lucrător MEDIA merită pusă-n ramă, ca avortonii-n formol, la “Antipa”.

Prostia în zona MEDIA nu ocoleşte nici celelalte programe, neîncadrabile în secţiunea “ştiri” (pretinse sau nepretinse). Sînt pline televizoarele de formate… fără nici o formă, un fel de ceac-pac cu vedetuţe şi vedeţei, în care dătători-cu-părerea debitează platitudini şi stupidităţi de-ţi vine să devorezi “cartea de telefoane” ca pe-un roman poliţist. Legea în discuţie nu sancţionează banii aruncaţi pe fereastră sau pe “interese”, ci PROLIFERAREA prostiei, ajunsă la rang  de… religie MEDIA! Doamne, iartă-mă!

Pentru toţi aceşti “posesori de genă” care cred că “MEDIA” e destinul lor (cînd buticurile de pe la metrou plîng după ei!!!), legea prevede sancţiuni pe măsură, în momentul în care ei calcă-n străchini (din păcate, poluarea fonică de cioburi sparte e permanentă). Astfel, în art. 9, este prevăzut faptul că orice manifestare de prostie a lucrătorului în sfera MEDIA, sesizată de consumatorul MEDIA, constituie o încălcare a legii şi se sancţionează cu pedepse care variază de la cursuri intensive obligatorii de cultură generală de minim 4 ani, pe cheltuiala prostului (art.9, alin. 6), şi pînă la amenzi care variază între 10-50 de ori salariul prostului în cauză (art 9., alin. 8).  Orice sancţiune este dublată de obligativitatea de-a da săptămînal – timp de un an de zile – un test de limba şi literatura română, în prezenţa unei comisii de specialitate. Modul în care publicul consumator de MEDIA sesizează dovezile de prostie, precum şi departajarea nivelurilor de prostie, pentru aprecierea sancţiunilor corespunzătoare, sînt precizate în anexele la lege.

Chiar dacă legea nu va fi aprobată în Parlament, Guvernul îşi  va asuma răspunderea. Va fi un act istoric care, poate, va stîrni un val de isterii (îmi place aliteraţia asta 😉 ). Dar pînă atunci, ea e supusă dezbaterii. Publice! Nu pierdeţi vremea! Prostia nu doarme şi nici nu doare! Ah, să nu uit: în ultimul capitol al legii – “Dispoziţii finale” – se precizează ceva ciudat:  “Prezenta lege intră în vigoare după promulgarea ei de către preşedintele ţării şi publicarea în Monitorul Oficial, dar nu mai devreme de 29 februarie 2013”.  M-am uitat în calendar: 29 februarie 2013 nu există!

6 Responses to Breichingnius
 1. Insusi titlul articolului “Breichingnius” ridiculizeaza avalansa de anglicisme care si-a croit drumul in limbajul folosit in MEDIA, trimitand o multime de cuvinte ale limbii romane pe “banca de rezerva” sau etichetandu-le, pur si simplu, ca demodate. Articolul comenteaza, ba chiar flageleaza in mod ironic, pe alocuri chiar in maniera sarcastica, fenomenul prostiei pe care autorul il gaseste intronat in aproape toate domeniile spatiului “mioritic”. Jocul intelectual la care ne invita autorul, legat de „Legea pentru combaterea prostiei”, este, de fapt, o incercare de-a demasca fenomenul prostiei care poarta o diadema, crezandu-se regina. Autorul le pune asa numitilor “mononeuronali” o oglinda in fata ochilor. Insa cei in cauza vor fi incapabili sa-si recunoasca chipul adevarat. Oare de ce? Ei sunt absolut nevinovati, fiind doar “posesori de gene” sau, mai degraba, doar purtatori de gene.

  O mica consolare sarcastica: daca aceasta categorie se va inmulti exponential, oare cine o sa-i mai critice pe protagonistii ei?

  • Efectele PROSTIEI, în decursul ultimelor decenii, sînt la fel de catastrofale precum efectele recentelor cutremure din Turcia și Siria. Ele, efectele, nu se măsoară în victime umane sau munți de dărîmături, ci în urmările în timp ale atitudinii unui procent, în creștere alarmantă, al populației, în raport cu PROSTIA. Ea se răspîndește mai ceva ca o pandemie, și asta pentru că în foarte gravă suferință este EDUCAȚIA. Asta pentru că EDUCAȚIA este unul dintre domeniile cele mai văduvite de atenție din partea puternicilor zilei, aleșii-cui-i-a-ales palavramentari. Le pasă lor de EDUCAȚIA din România cum îmi pasă mie de puterea vîntului în nord-vestul planetei Jupiter. Asta în contextul preocupării noilor generații pentru punerea de acord cu oricare adiere de vînt dinspre vest, prin aplombul pe care multinaționalele îl au în societatea mioritică contemporană, de cîteva decenii. Exodul spre vest sau în alte destinații exotice ale planetei n-are nicio legatură cu păstrarea și respectarea parametrilor optimi și legali ai unuia dintre însemnele esențiale nationale: LIMBA. Sînt încălcate cu lejeritate legi diverse chiar de către cei aflați la “tribuna țării”. Ce să mai vorbim despre cei care, prin exprimare, ar trebui să fie primii promotori ai acestui respect pentru limba națională, LIMBA ROMÂNĂ: lucratorii în toate spațiile MEDIA. Primii sancționabili de-o “lege pentru combaterea prostiei” ar trebui să fie ei. Dar… citez din articol: “Prostia are forme infinite de manifestare, în toate sferele (de ce nu “cuburile”?! n.n.) societăţii, indiferent de vîrsta, sexul, religia sau apartenenţa politică a manifestantului” se spune în articolul 2 al legii. Afirmaţia asta are forţa unei axiome. Zău. Conţine adevăr irefutabil de la un capăt la altul”. Da, “manifestantul” purtător al genelor prostiei se comportă ca o “regină” încoronată, numai că numărul “reginelor” atinge cote super-alarmante, de la o generație la alta. “Gena” are extincție planetară, așa încît… pandemia-i de mult… resimțită!!!

 2. nora lu ibsen 15.05.2011 at 11:22 Reply

  Cea mai “tare stire” de pana acum, auzita din gura unei prompteriste: ” Israel- Noi incidente in BANCA DE VEST”

 3. Legea prostiei!? Saracu, Dem Radulescu zicea dupa “revolutie”: ”Dragii mei, s-a dat drumu’ la BĂ si FĂ!!!”

 4. “Purtatorii de gena” pot dormi linistiti! Dar, ah!! De unde atata liniste, ca astia nici cand dorm nu-si intrerup “activitatea”! Ma-ncred in vorba: “De unde nu e, nici Dumnezeu nu cere!”, dar caut un loc de unde “se poate cere”. ;)) Cum ne-am invatat… efervescente idei curg in articolul de fata!

 5. Interesant articolul. Ar prinde bine o lege impotriva prostiei.


[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

UA-23386192-3