ROBINGO. ÎNCERCI ŞI ÎNVINGI

ROBINGO. ÎNCERCI ŞI INVINGI

(extras din prefaţa la cartea ROBINGO. ÎNCERCI ŞI INVINGI, volum conceput, coordonat și adnotat de Doru Dumitrescu, elaborat în Redacţia JOCURI & CONCURSURI (TVR) şi publicat la editura Junior – 1996)

 

ROBINGO este numele sub care Televiziunea românã a înscris la O.S.I.M., în 1993, licenţa exclusivã, pentru România, a jocului de televiziune Gobingo, creat de Terry Mardell Organization Ltd. GOBINGO s-a nãscut în 1984 şi, de-atunci, n-a încetat sã-şi adauge noi procente, “pulverizînd” clasamentele de audienţã ale televiziunilor care l-au difuzat şi-l difuzeazã, în Europa, America si pe alte continente. Este primul joc interactiv de televiziune lansat la nivel mondial şi primul joc de televiziune, de acest gen, achizitionat si produs in România. Premiile sînt pe mãsura emoţiilor (este suficient sã precizãm cã, în toate ţãrile în care a fost difuzat, exceptînd România, jocul a deţinut supremaţia nivelului cuantumului de premiere, în raport cu celelalte jocuri similare practicate). Jocul este condus pe baza unui program de calculator, al cãrui soft este garantat de deţinãtorul licenţei – Terry Mardell Organization, Ltd.

Ediţia-pilot a jocului interactiv ROBINGO a fost realizată de Redacţia JOCURI & CONCURSURI şi difuzatã de TVR 1, la data de 3 octombrie 1993, realizarea fiind posibilã prin efortul depus, contra cronometru, de: arh. Cristian Varlam – scenograf,  ing. Anca Chirica – regie tehnicã şi graficã pe computer, Nora Kallos  – graficianã (creatoarea mascotei ROBINGO), Mugur Nedelescu – director de imagine, Mihai Pocorschi – compozitor, Judith Georgescu – regizoare de montaj, Dan Cristian – maistru de sunet, Constantin Marciuc şi Daniel Niţã – montaj electronic şi un grup de colaboratori, dintre care unii au fost angajaţi ulterior. Echipa a fost coordonatã de  realizatorul Doru Dumitrescu. Prin conţinutul sãu, ROBINGO se adreseazã telespectatorilor cu vîrsta cuprinsã între 10 şi 80 de ani. Exigenţele impuse de realizarea jocului la televiziune situeazã limitele de vîrstã ale concurenţilor din studio între 10 şi 50 de ani. De asemenea, verificarea, printr-o preselecţie, a condiţiilor obligatorii de participare la concurs (temeinice cunoştinţe de culturã generalã şi vitezã de reacţie) dã posibilitatea realizatorilor sã alcãtuiascã grupele de concurenţi pe criterii de vîrstã, nivel de studii, vitezã de reacţie, în aşa fel încît şansele competitiorilor sã fie obiectiv egale. Pînã acum (1996), prin studioul 1 al TVR, s-au perindat, pentru preselecţie, peste 5000 de doritori de-a-şi înscrie numele printre cîştigãtorii premiilor ROBINGO. Ei au încercat şi, pentru mulţi dintre ei, ÎNCERCAREA a fost o REUŞITÃ !

 

* Participaţi la ROBINGO şi veţi avea surpriza sã descoperiţi cã sînteţi dotat cu o memorie mult mai bunã decît v-aţi imaginat vreodatã!

* Invingeţi la ROBINGO şi veţi descoperi cã numãrul rudelor dv. este mult mai mare decît o pot dovedi actele! Sensul aprecierilor la adresa calitãţilor dv. îl stabiliţi singur, în funcţie de imaginaţie.

* Participaţi şi învingeţi la ROBINGO şi veţi avea surpriza sã citiţi pe feţele prietenilor şi ale colegilor cît vã admirã (invidiazã) cã,  peste noapte, aţi devenit  V.I.P.! Oricum, coeficientul dv. de inteligenţã face un salt spectaculos în ochii aceloraşi persoane (“nu-i nici pe departe atît de prost pe cît pãrea” sau “e mult mai deştept decît lãsa sã se vadã!”).

* Suferiţi de timiditate? Participarea la ROBINGO este primul pas spre vindecare! Dupã ce învingeţi, pãrãsiţi sigur şi fãrã regrete categoria timizilor! Totul este sã ÎNCERCAŢI!

* Participînd şi învingînd la ROBINGO, copilul dv. vã va demonstra cã pretenţia lui de-a-i cumpãra pian cu coadã sau ultimul tip de calculator personal nu este exageratã! MERITÃ!

* Numai cine ÎNCEARCÃ poate ÎNVINGE la ROBINGO!

Doru Dumitrescu – 1996

 

 


 

 

 

 

 

 

8 Responses to ROBINGO. ÎNCERCI ŞI ÎNVINGI
 1. Ce amintiri frumoase! Am fost unul din concurentii ROBINGO 2 . Emisiunea a fost realizata pe 30 Nov 1997 si a aparut pe post in perioada sarbatorilor de iarna din 1997.
  Era o emisiune din care si telespectatorul avea ce invata.
  Din pacate, astfel de formate educative au disparut , aproape, complet in zilele noastre.

  • Amintirile au dat buzna pentru că… au trecut 25 de ani!!!!!! Ma bucur că mai există voci are apreciază idei și fapte de acum 25 de ani, în spațiul televiziunii foste publică!!!! Au fost formate, au fost emisiuni, au fost oameni care, din respect pentru TELESPECTATOR, au gîndit si-au creat PROFESIONIST!!!! Concluzia mesajului dv. este tristă (conceptul de EDUCAȚIE în sine e pe cale de dispariție, în România!), mai ales că ea, concluzia, se exprimă în cel de-al 2-lea deceniu al celui de-al 3-lea mileniu!! ROBINGO și REBINGO 2 sînt premiere absolute în România, ale mileniului trecut!……..

 2. Dorel Puchea – Biserica „Harul” Lehliu Gară 28.12.2015 at 20:10 Reply

  Îmi aduc aminte cu multă, multă plăcere și nostalgie de acele vremuri când abia așteptam să înceapă Robingo, mai ales când era prezentat de carismaticul Horia Brenciu. Ne-ați oferit clipe de neuitat, pentru care meritați un mare MULȚUMESC!

  • Cu majuscule vă MULȚUMESC și eu, pentru memorie și gîndul bun! Din păcate, aceeași televiziune nu mai e în stare (prin nevolnicia conducătorilor ei actuali) să ofere telespectatorilor ei NICI UN CONCURS / JOC de aproape 10 ani!!!!!! Mare rușine!!! Sperăm ca trecerea în uitarea totală și definitivă a acestor NIMENI din punct de vedere profesional (dar înșurubați de prea multă vreme în scaune decizionale) să se petreacă cît de curînd! Depinde foarte mult și de atitudinea DUMNEAVOASTRĂ, a celor pentru care există TELEVIZIUNEA PUBLICĂ în ROMÂNIA!

   • Dorel Puchea 28.12.2015 at 22:08 Reply

    Așa este, din păcate! Mulți oameni de valoare au părăsit TVR probabil tocmai din această cauză. Acum, din păcate, este promovat mai mult chiciul, iar ceea ce este cel mai rău, după părerea mea, este implicarea politicului. Eu am crescut cu TVR, a fost modul nostru de a ne petrece clipe minunate. Dacă s-ar mai difuza concursuri de cultură generală, de genul Robingo, cu prezentatori carismatici, de genul lui Brenciu și al lui Bogdan Crutescu, care a prezentat Robingo 2, eu cred că ar face rating și s-ar merita încercat din nou. E păcat, am auzit că TVR este cam în faliment, e păcat de un așa brand național… TVR, prin realizatorii săi, ne înveselea în vremurile de tristă amintire, știa să ne facă sufletele să vibreze. Acum, sincer, în ce mă privește, trece mult timp până mai comut pe TVR 1. Păcat, TVR a piedut o categorie foarte importantă de telespectatori…

    • Am urmărit emisiunea ROBINGO 2 la televizor când aveam 3 ani, dar acum urmăresc emisiunea ROBINGO 2 pe calculator. Dacă se mai difuza în continuare emisiunea ROBINGO 2 avea rating. Emisiunea ROBINGO 2 a apărut în anul 1993 şi ultima ediţie a emisiunii ROBINGO 2 a fost în anul 1998. Timp de 5 ani toată lumea se uita la emisiunea ROBINGO 2. Au trecut 20 de ani de când nu mai este emisiunea ROBINGO 2. Ce vremuri frumoase!

     • Frumoase amintiri, dar… complet eronate. Poate e firesc ca, la 3 ani, să nu acorzi prea mare atenție detaliilor. Dar articolul pe care l-ai comentat se numește ROBINGO. ÎNCERCI ȘI ÎNVINGI, fiind un extras din prefața cărții cu același titlu, pe care am lansat-o în 1996. Deci, emisiunea îndragită la 3 ani era… ROBINGO! Succesul fulminant al acestui joc-concurs m-a determinat să-i mai „adaug” un frate pe TVR2: ROBINGO 2, lansat la vreo 4 ani distanță. Detalii despre el ai la link-ul http://dorudumitrescu.ro/homo-sapiens/robingo-2/, în același meniu GALERIE TV..
      Vremurile erau minunate pentru că publicul era minunat, iar pentru acest public lucrau, cu sufletul, PROFESIONIȘTI!!!

      • Vă mulţumesc frumos!… Ce nostalgie!… ROBINGO a apărut în anul 1993, pe TVR1, şi prima emisiune ROBINGO 2 a apărut la data de vineri 01.08.1997, pe TVR2, şi a doua emisiune a fost difuzată vineri 08.08.1997.


[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

UA-23386192-3