“E mici, e bere, e BINE!!!”

           “E mici, e bere, e BINE!!!”

 

            Asemeni cronicarului căruia “să sparie gîndul” “să înceapă osteneala aceasta”, am pregetat și eu să dau curs primului imbold de-a exersa tastatura. “Piața” e invadată de prostie, incompetență, suficiență, mîrlănie, mediocritate, mitocănie, viclenie și alte “calități” care, pe plaiul mioritic, se iau la-ntrecere, în efecte negative, cu sinistra pandemie. În acest context, mioriticu’ adoptă nătînga filozofie “Capu’ plecat, bla, bla, bla”, ignorînd faptul că umblatu’ cu capu-ntre picioare anulează o realitate copleșitoare prin universalitatea ei: stelele sînt SUS!!! Mi-am mai expus gîndurile – argumentate, profesional, la cel mai înalt nivel – în situații de criză și gravitatea spuselor mele n-a fost apreciată și luată-n seamă ca atare. MARE GREȘEALĂ!!! Și, totuși… După ce mi-am lăsat mai bine de jumătate din viața trăită pînă-n prezent, în perimetrul studiourilor centrale de televiziune din Dorobanților 191, nimic nu mă mai poate opri să spun limpede ce-am de spus.

 

          Un motiv în plus a fost faptul că, în premieră, au fost mai multe voci – chiar dacă din aceeași direcție…. politică – care s-au făcut auzite, după “monumentala” manifestare de pe postul TVR, difuzată sub numele de “Revelion 2021”. În mod cu totul… firesc, n-a ieșit niciun cetățean în stradă (cu mască!) care să-și exprime revolta pentru c-a fost împroșcat cu dejecții de pe ecranul TVR. Nu mai plătește taxă, nu-l interesează. Și-n general, se conduce după principiul strămoșesc: “E mici, e bere, e BINE!!!” Manifestări de totală LIPSĂ de PROFESIONISM sînt aproape zilnic, dar “Revelionul 2021” (așa s-a dorit marcarea aniversării TVR??!?!?) a revărsat paharul. Pare-se că sinistra încercare pentru omenire, numită “pandemia Covid-19”, n-a fost decît “catalizatorul” declanșării acestui torent miazmatic pe frecvențele televiziunii de STAT din România. Prin totala lipsă de implicare “ma-na-ge-ria-lă”, directoarea TVR a girat o manifestare inadmisibilă pe-un canal MEDIA, mai ales de STAT. Subliniez “de STAT” – TVR nu mai este tv. PUBLICĂ de ani de zile (2017). Taxa tv. era o formă de “administrare financiară” a societății din Dorobanților 191, de către PUBLIC! Trecerea la STAT = bugetare = cotă din totalul taxelor plătite de români. Taxa tv., plătită în România, era cea mai mică de pe planetă, dar…, în virtutea ei, TELESPECTATORUL avea dreptul să bată cu pumnu-n masă! De ce? Pentru că consiliul de administrație (plătit din banii telespectatorilor) a fost PERMANENT POLITIC, iar părerea telespectatorilor n-a contat (doar pentru PROFESIONIȘTII care și-au respectat statutul!). Părerea telespectatorului era motivată, în primul rînd, prin nivelul CALITATIV al programelor difuzate, programe realizate de PROFESIONIȘTI, ceea ce obligă telespectatorul la un proces de autoeducare, în consens cu coordonatele pozitive ale timpului și planetei. Toți amatoriceii, impostorii și impotenții profesional din MEDIA s-au ascuns și se-ascund sub formula-motivație “Asta vrea telespectatorul!” TOTAL FALS! E doar nivelul lor subprofesionist, generalizat la nivelul MEDIA din România, nu numai la televiziunea de STAT. Interese financiare uriașe și de altă natură au anulat toate căile prin care publicul să aibă acces la VALOARE, iar în virtutea nivelului educațional dobîndit, să aibă pretenții tot mai mari, în sens POZITIV!!! Și, în virtutea acestui nivel, să fie-n măsură să bată cu pumnu-n masă! ATENȚIE! Aprecierile cu caracter generalizator au în vedere o majoritate dominantă, din păcate. Mai există, ÎNCĂ, și vor mai exista PROFESIONIȘTI în vastul peisaj MEDIA mioritic. E un adevăr pe care l-am afirmat și cu alte prilejuri, iar spusele mele le împărtașesc și ei, fără doar și poate, dar… Lipsa oricărei reacții în fața mediocrității și-a imposturii profesionale perpetuează grav si cu efecte posibil ireversibile stările negative expuse în gîndurile de față.

            Și-acest gest ferm al publicului n-ar fi catalogabil niciodată drept “cenzură”, așa cum a fost catalogată reacția unei entități politice, după difuzarea miazmaticei producții teveriste, în noaptea de Revelion, de către actuala șefă a TVR, fosta secretară a fostului patron Protv. Cum a ajuns ea în respectiva funcție? Simplu! Pe bătătoritul traseu politic! Pregătire profesională și decizională = ZERO!!!! Și catastrofa s-a adîncit în decursul anilor de “domnie”!!! Dar această adevărată “tumoare” s-a declanșat, în fosta televiziune PUBLICĂ, în urmă cu vreo 17 ani, cînd politicul (cuplat întotdeauna cu ALTE INTERESE) a început cursa neagră spre distrugere. S-au perindat, pe scaunul din Dorobaților 191, tot felul de entități (indiferent de sex) fără nici cea mai mică dorință de-a face din TVR o culme a reușitei profesionale. Consiliile de administrație au încasat sume fabuloase, fără a declanșa vreo virgulă pe traseul unor decizii catastrofale. Sinecurile și încurajarea nepăsării au marcat fiecare clipă a șederii lor pe-acolo. Cel mai sinistru moment a fost “vînătoarea de vrăjitoare” din 2012, cînd s-a declanșat o adevărată prigoană împotriva PROFESIONIȘTILOR, sub lozinca “reorganizării” TVR. Sankhy prost! Indivizi fără nicio pregătire profesională sau impostori profesional au decis soarta a mii de oameni, unii dintre ei părăsind (“de inimă rea”), în scurt timp, această viață, fără ca cineva să dea socoteală, cel puțin moral, nici pînă-n ziua de azi. Dezastrul început, în urmă cu 17 ani, de alte specimene, în postura de “ma-na-geri”, a culminat cu “marea dezorganizare” din 2012, avînd ca “model” dezorganizarea SRR, prin manevrele unor “unelte” mai tenace și mult mai distrugătoare decît picătura chinezească. “Terenul” din TVR era extrem de prielnic, prin “osîrdia” unor impostori profesional și cu apetență pentru penal, care și-au văzut de treabă, nederanjați, și-n continuare. După 2012, “tumoarea” și-a urmat drumul ei, distrugînd, încet și temeinic, tot ce mai putea fi considerat VALOARE, în TVR. Audiența postului s-a prăbușit la 0,01%, în mod constant! Asta după ce, cu niște ani buni în urmă, conducea detașat în piața MEDIA, cu peste 25% audiență!!!!! Știu precis aceste detalii pentru că nivelul profesional era generat de PROFESIONIȘTI care nu erau, ÎNCĂ, luați în cătarea lunetei de impostorii profesional, de care TVR n-a dus lipsă niciodată. Dar VALOAREA PROFESIONALĂ, la nivelul instituției, la vremea respectivă, le anihila virusul distrugător! TVR a reușit performanța unică a unui Revelion (2006/2007) DE-O SĂPTĂMÎNĂ – l-am început de Crăciun și l-am încheiat în noaptea de Anul Nou, cu audiența maximă (RTG), în piața MEDIA! Cum? De ce? Pentru c-a fost gîndit și realizat de PROFESIONIȘTI!

            În tot acest context, nu poate fi ignorată existența fizică (non-existentă funcțional) a C.N.A., o adunătură de entități mumificate pe scaunele lor, o morgă politică fără nicio legatură cu instituțiile similare de pe mapamond. Am fost în situația de-a cunoaște, în postura profesională a momentului, activitatea unor asemenea instituții europene. În raport cu ele, C.N.A. părea un organism inept, sclerozat pe-o planetă de la marginea Universului. E vorba de halul în care a ajuns MEDIA din România, în ultimii 20 de ani, fără a fi, în vreun fel major, “amendată” de organismul legal cel mai abilitat pentru derapaje, începînd cu analfabetismul exprimării in MEDIA și pînă la încălcarea unor elementare norme de comunicare, într-o societate a secolului 21. Caravana își vede nestingherită de nemerniciile ei, în timp ce cîinii își dau “like” cu păduchii care-i bîntuie! ASTA E!!! Remember… Societatea mioritică a trecut printr-un moment de “cumpănă” cînd “prima pagină” era ocupată cu subiectul “im-po-si-bi-li-tă-ții” legale de demitere a șefei C.N.A. Cam aceeași situație e și cu fosta secretară a lui Sîrbu! Răsturnarea ei de pe scaun e posibilă – legal – doar prin respingerea raportului de activitate pe anul expirat. Păi, raportul e… citit/adjudecat/respins cînd vrea mușchiu’ politic!!! În felul ăsta, nemerniciile s-au perpetuat în Dorobanților 191, sub ochiul atent și… profitor al politicului. Pierderile sînt incalculabile, judecînd că, în această meserie, implicarea TOTALĂ generează rezultate profesionale MAXIME, generatoare de VALOARE.

VALOAREA, la rîndul ei, accede niveluri superioare ale EDUCAȚIEI, care transformă fiecare consumator de informație într-un GENERATOR de VALOARE. Cu alte cuvinte, ai publicul pe care-l crești!!! E limpede? În caz contrar = decizii inepte, A-PROFESIONALE, în totală contradicție cu legea și bunul simț; rezultatele pot fi catastrofale, pînă la anularea conștiinței umane. Și societatea, prin căile ei MEDIA, generează niște “zoombi”!

             Revenind la Dorobanților 191 (n-am părăsit niciun moment, de fapt, perimetrul respectiv), consider că sinistrul derapaj al TVR din noaptea Anului Nou 2021 nu trebuie iertat, trecut cu vederea. Prea multe se trec cu vederea de 31 de ani!!!…. Covid-19 își va vedea de treaba lui și, atacat din toate direcțiile – mai mult sau mai puțin PROFESIONIST – va ceda, resemnîndu-se pentru alte vremuri mai prielnice… ÎNTUNERICULUI. În alt secol, poate!… Dar cu amatoriceii vociferatori si răspîndaci de miazme mai daunătoare decît Covidu’ trebuie procedat PROFESIONIST și-n consens cu oamenii de BUNĂ CREDINȚĂ, dornici să re-considere TVR un membru al familiei! Și asta pentru că o televiziune PUBLICĂ este, prin definiție planetar acceptată, o televiziune a FAMILIEI. Fiecare membru se regăsește în programele ei, simțindu-se, pe bună dreptate, un co-realizator. Cu o condiție: frecvența TVR și-a inimilor lor să fie aceeași!

 

 

 

10 Responses to “E mici, e bere, e BINE!!!”
 1. Da, TVR ar trebui sa fie a familiei si un mijloc de educare, la nivel accesibil si prostului, ca sa nu-l pierdem, ci sa-l educam. Si nu e chiar greu, de ex. in loc de stiri ca nevasa unui fotbalist a facut cumparaturi, poti face stiri profi, cu informatie corecta si de interes. Cu timpul, invata si boul sa lase nevasta aluia in pace si sa afle ca in min. 34 Vasile s-a accidentat si din cauza aia a intrat Gheorghe care a dat golul castigator… Dau un ex. pe gustul prostului, nu doar cine, ce, unde, cand, cum ci si in ce fel.

  Si la Teleenciclopedie, in loc sa dai de pe trepied icoane, sa cumperi documentare cu poveste, in care sa arati si icoanele de 500 de ani vechime… (o mai fi emisiunea asta?!?…)

  E complexa situatia cu politica pe gat, dar, da, TVR pt familie si educatie, nu sa te uiti la veniturile din publicitate, ca nici la BBC nu e asa.

  • Scandaloasa politizare a televiziunilor din RO s-a cronicizat tragic în ultimii 20 de ani. Dar televiziunea din Dorobanților (de STAT) iese în evidență, în contextul general MEDIA din RO, prin aglomerarea excesivă de amatoricei și total străini de alfabetul tv., dar plătiți cu sume de se clatină și băncile din… Cișmigiu. Ăștia “e” conducătorii pe care-i are și perspectivele sînt și mai sumbre!…
   Cît despre “Teleenciclopedia”, ea și-a trăit traiul de glorie pre ’89, cînd românul n-avea acces la spațiu de difuzare filme documentare ca atare (un documentar era ciopîrțit în 5-6 episoade, iar voices-over de prim rang radiofonic ridicau la plasă audienței). A devenit un format ridicol din momentul în care TVR a CUMPĂRAT (post ’89, că pînă atunci nu prea avea… obiceiul) lăzi de filme documentare pe care le difuza INTEGRAL pe cele cîteva canale avute la dispoziție. Formatul inutil al emisiunii (pe al cărui spațiu se putea difuza INTEGRAL un documentar valoros ca atare) a continuat zeci de ani pentru satisfacerea unor orgolii… locale. Deh!

 2. Doru, am citit cu atentie si… detasare gindurile tale despre dezastrul din Tvr. Detasarea imi permite sa fiu mai putin inversunata. Pentru ca nu merita.

  TVR NU SE MAI RESETEAZA! Anul 2021 nu mai inseamna TVR de altadata. Nimic nu mai este la fel.
  Pentru ca TVR a fost ALTFEL in marea familie a televiunilor publice din lume.

  Ce ne deosebeste fata de alte televiziuni de stat din vremea comunismului? REVOLUTIA IN DIRECT. Schimbarea imaginii noului post dupa ’89. Niciun crainic prezentator n-a mai fost acceptat. Niciun regizor de divertisment nu mai era bun. Se spunea…. “este invechit”. Nicio emisiune nu mai era buna pentru public.

  Trebuiau fețe noi si cit mai tinere! Si… “nepatate”! Emisiuni noi, fara eleganta si profesionalismul redactorilor, regizorilor de dinainte. Erau “rigide” si “comuniste”. Asa ni se spunea atunci.

  Poate lumea isi aminteste de anii ’90-’92, cind difuzam pe post orice videoclip sau emisiune de… oriunde. Oricit de amatoricesti erau, primeau girul intrarii pe post. Veneau de la asa-zisii “oameni proaspeti”, fara… ideologia comunista. Oamenii din TVR erau pusi la zid! Oamenii din TVR taceau si incercau sa inteleaga incotro bate vintul.

  Reformarile institutiei noastre au venit cu mari sincope pentru ca, de fiecare data cind un PDG – politic, e-adevarat – era inscaunat, TVR spera sa performeze din nou. Si, din nou, cadea! Sefii se schimbau, cadeau grilele de programe si…. Uite-asa, NE-FIDELIZAREA PUBLICULUI a dus la dezastru!…

  Concluzia mea: nu vom mai performa. Institutia va fi permanent o tribuna a politicienilor, de transmitere a mesajelor pina in ultimul catun al tarii. Atit si nimic mai mult. Din pacate.

  • Gînduri sincere și… cutremurătoare prin realismul lor. Într-adevăr, citadela din Dorobanților nu va mai performa, în condițiile în care, pe de-o parte, decizionalii sînt politruci fără nici cea mai mică ideea cu cîți de pî se scrie TELEVIZIUNE, iar, pe de alta parte, PROFESIONIȘTII sînt, de mult și din ce în ce mai vizibil, pe cale de dispariție. Urmările nenorocitului covid sînt nimica toată pe lîngă dezastrele pe care le poate produce o adunătură de amatoricei, într-o instituție MEDIA de prim rang în structura MEDIA a oricărei țări civilizate de pe planetă.

   Invazia amatoriceilor a început în ’90 și s-a amplificat în deceniile următoare, sub raza protectoare și interesată a politicului. „Prospăturile” de la-nceputul anilor ’90, de care vorbești, erau, în mințile tulburi ale decizionalilor vremii, „replica” la particularii MEDIA, care-ncepuseră să scoată capu’. Și susținută de cea mai perversă și falsă afirmație-argument, ajunsă slogan: „ASTA VREA PUBLICUL!” Te rog, re-CITEȘTE.

   Ceea ce cei mai multi nu știu, dar „Dorobanților’’ știe precis e că pilonii acestor particulari au fost profesioniști teveriști, care și-au pus la bătaie CLASA în slujba concurenței. „Banii bate tot!”… Atitudinea stupidă de SUFICIENȚĂ a citadelei din Dorobanților, prin majoritatea salariaților ei, a generat nenorocirea actuală. Era larg răspîndită replica idioată „Pe noi nu ne interesează audiența. Noi sîntem televiziune publică!”. Da, la care se uită, eventual, doar gîndacii de bucătărie. Aia la ciclu. Imobilizați!… Cîtă prostie și INCOMPETENȚĂ!!!

   Și, așa cum bine spui, ne-fidelizarea publicului a dus la catastrofa actuală. Și nu există decît o singură soluție: RESET & FORMAT (dacă l-ai citit, merită să-l recitești!).

 3. Analiza lui Doru Dumitrescu, de la inaltimea, la propriu si la figurat, vastei sale experiente profesionale e cutremuratoare. Si aceasta nu numai prin teribila si tragica realitate pe care o revela si denunta, dar, mai ales, prin tacerea “asurzitoare” din partea destinatarilor: publicul si impricinatii, aceia care stau, in continuare, in TVR si glojdesc seminte de dovleac sau floarea-soarelui, caci mintile lor se afla intr-o stare de odihna absoluta. Citind acest articol, mi-a venit in minte faimoasa replica a lui Camil Petrescu: “Cita luciditate, atita drama”. Drama? Mai mult decit aceasta, cu siguranta, tragedie! Vocea lui Doru Dumitrecu tuna, iar ochii lui produc fulgere! Tragicul absurdului – se poate exprima si reciproca: absurdul tragicului -, e ca vocea lui nu-i auzita si fulgerele lui nu sint observate de aceia care distrug, in continuare, cultura româna… In sfirsit, ce-a mai ramas din aceasta. Buzduganul pe care Doru Dumitrescu il arunca impotriva parazitilor din TVR, asemenea personajului de basm Greuceanu, se pierde, folosind versul lui Arghezi, “ca o sageata fara tinta”. Nu pentru ca “tinta” n-ar fi reala, ci pentru ca aceasta e blindata in nepasare! Din ce cauza? Inspiratul sau titlu o spune fara echivoc: pentru ca “E mici, e bere, e bine!” Un fapt care ma surprinde si ma revolta nespus e ca alti profesionisti, de calibrul lui Doru Dumitrescu, tac milc. In mod NORMAL, in urma unui asemenea articol, ar trebui sa se produca o explozie ca aceea de la Cernobil. Ar fi normal ca: fie a/ – o comisie juridica sa-l interpeleze pentru a verifica veridicitatea analizei sale, ca nu cumva sa fie o “denigrare”, fie b/ – sa se procedeze la o “deratizare” completa a institutiei nationale care se numeste TVR. Bineinteles, sint visator donquijotesc, dar cine stie?? Poate un om patriot, ca dl. Calin Georgescu sau alti citiva, care se identifica prin intentii patriotice anti-coruptie si aparatori ai românismului, sa transpuna visul in realitate. Nu ne ramine decit sa-i asteptam! Dar, vai, imi vine-n minte sarmanul Godot!…
  In orice caz, vorbind de profesionism, discursul diatriba al lui Doru Dumitrescu e-o adevarata demonstratie de arta ziaristica prin stil, limba, sintaxa si verva polemica. Mi-as permite sa-l imboldesc: scrie, Doru Dumitrescu, nu renunta sa scrii, loveste-i cit poti pe acei pigmei care au ocupat scena televiziunii si radio-ului, din decembrie ’89 incoace, cei adusi de Iliescu si de Roman!! Si poate, cine stie, ti se vor alatura confrati adormiti sau anesteziati de demult și, impreuna, veti reusi sa dezlantuiti furtuna! Totusi, …FINIS CORONAT OPUS!

  • Printre alte remarci extrem de pertinente (în care sufletul este părtaș, categoric), scot în evidență o observație esențială a comentariului: “Buzduganul pe care Doru Dumitrescu il arunca impotriva parazitilor din TVR, asemenea personajului de basm Greuceanu, se pierde, folosind versul lui Arghezi, “ca o sageata fara tinta”. Nu pentru ca “tinta” n-ar fi reala, ci pentru ca aceasta e blindata in nepasare! Din ce cauza? Inspiratul sau titlu o spune fara echivoc: pentru ca “E mici, e bere, e BINE!”” Din păcate, atitudinea generalizată „cap-ntre picioare” (expresia curentă e mult mai plastică și mai sugestivă) afectează grav bruma de profesioniști ce-au mai rămas prin Dorobanților 191. Ciocu-i mic că piața-i largă, iar TVR nu mai e “regina” de-altădată!… Și-apoi, leafa merge!… Despre ceilalți, numai vorbe de bine: deie Domnu’ o minune care să-i proiecteze măcar în preajma inteligenței furnicilor. Despre care „se zice” ca n-ar fi pămîntene…. Nepăsarea civică (tradusă prin “E mici, e bere, e BINE!”) e-n consens cu atitudinea politrucilor perpetuați pe scaunele decizionale din ’89 încoace. La nivel național și, în micro, în Dorobanților 191. Dacă știam pentru ce păduki îmi pun viața-n pericol în zilele finale ’89 (la propriu, mi-au șuierat gloanțe pe la urechi, iar unul l-am găsit pe podea, la revenirea acasă, în ianuarie ’90), îmi căutam culcuș lîngă un suflet pereche, citind poezii de Nichita Stănescu…. Politicianismul n-are nimic de-a face cu PROFESIONISMUL în lumea TELEVIZIUNII. E ca și cum o găină s-ar strădui să înțeleagă secvența lansării unei stații orbitale. Cel mult, cade cloșcă!… Dar nu ajută la nimic „asteptîndu-l pe Godot”. Așa cum și atitudinile donquijotești pot genera, cel mult, idei de scenarii cu șanse minime la OSCAR (și acolo, „political correctness” bate orice criteriu artistic. E CLAR??). „Tăcerea mîlc” face bine la tensiune și, eventual, alimentează energetic preocupările, cu-adevărat e-sen-ția-le ale mioriticului, cum ar fi testarea săptămînală a capacității maxime a pîrtiilor de la Sinaia / Predeal, în lupta cu nemernicul Covid-19. Și uite-așa, FINIS CORONAT OPUS!

 4. Profesioniști????? Au fost cândva! Acum, generația nouă lupta să supraviețuiască, fac orice pentru un venit lunar. Da, ceea ce spui în articol este dureros, dar eu nu cred că va mai exista, cândva, o clasa politică interesată de bunăstarea ROMÂNIEI, a cetățeanului….
  Lăcomia politica de “ieri, astăzi” lasă generații multe în întuneric…

  • Este extrem de dureros ce spui….. Dureros prin realismul tranșant al gîndirii. Oamenii de bună credință și-au pierdut de mult încrederea în clipa “ma-gi-kă” a introducerii buletinului în urna de vot. “Tu decizi” e o frecție cu ulei de tablă, pentru debilii mintal. De fapt, planeta întreagă e victima gîndirii bolnave numită “political correctness”, o imbecilitate transatlantica, generatoare de “pandemii” planetare (scuză pleonasmul). În fața unui asemenea “virus”, cea mai sinucigașă atitudine e “capu-ntre picioare”. NU!!! Generațiile viitoare te vor elimina din orice carte de istorie. De ce? În termeni juridici, ai fost COMPLICE cu “virusul”. REMEMBER: stelele sînt SUS!!!

 5. Bine zis: “E mici, e bere, e BINE!”. În tvr, nu se va schimba nimic! O gașcă de paraziți aservită politic și prea mulți pupincuriști la curul staff-ului de la mansardă, de pe care mansardă, în anii de glorie ai “Video Magazinului Duminical”, transmiteai stînd cu fundul pe cornișă, bătîndu-le cu călcîiu-n geam și admirînd panorama Bucureștiului.

  • Doamne-ajută, părinte, la mai multe asemenea amintiri, în care ENTUZIASMUL și suportul PROFESIONAL au născut momente UNICAT în istoria TELEVIZIUNII din România!!!… Au fost și (muuulte) altele, în anii următori, dar… pupincuriștii și aserviții politic au invadat… arealul, precum oamenii pădurile virgine amazoniene. Și, TRAGIC, PROFESIONIȘTII sînt pe cale de dispariție!!!……


[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

UA-23386192-3