JONATHAN GOODWIN (Mr. GOODWIN)

Jonathan Goodwin (Mr. Goodwin)

Jonathan Goodwin (Mr.Goodwin), născut la 20 februarie 1980, este considerat, în primul rînd, un „escapologist” – termenul n-a devenit comun, dar există, evident, conotații: îl desemnează pe cel care încearcă să scape de cătușele imaginare ale vieții moderne: locul de muncă, datorii curente, guvern, industria de agrement și MEDIA, statut social, anxietate etc. El poate fi considerat și un excelent cascador, dar oricare categorisire trebuie să aibă-n vedere că Mr. Goodwin este dotat cu o voință extraordinară, care-l împinge să testeze, la extrem, limitele ființei umane. Este un temerar care gîndește meticulos fiecare încercare la care se supune. Are familie (și un copil) care-l înțelege și este permanent alături de el, indiferent de complexitatea „testelor” sale.

În decursul cîtorva decenii de viață, Mr. Goodwin a acumulat experiența necesară de-a se pune în cele mai extreme situații, înșelînd moartea de fiecare dată. Asemeni unor legendari temerari din istorie – pe unii îi numește „saltimbanci” (din viața și performanțele cărora s-a inspirat și se inspiră), Mr. Goodwin este, fără-ndoială, unul dintre cei mai iluștrii temerari ai zilelor noastre și omul cu cele mai multe și diverse calificări din lume. Cele de mai jos argumentează această afirmație.

La televiziune, Jonathan Goodwin a apărut, pentru prima dată, pe Channel 4, în programul Dirty Tricks și, ulterior, în programele speciale The Seven Stupidest Things to Escape From, iar pe Discovery Channel, în serialul One Way Out și-n How Not to Become Sharkbait, în care s-a lăsat atacat de-un rechin, în reciful Caraibe, în timp ce era îmbrăcat ca un clovn. El a revenit la Discovery Channel, în 2008, pentru alte episoade ale seriei One Way Out. De altfel, Discovery Channel l-a provocat pe Jonathan în investigarea stiințifică a ceea ce se afla în spatele măiestriei sale temerare. Mr. Goodwin a început să devină celebru prin situațiile… insolite în care s-a implicat: a fost închis într-o cutie, împreuna cu 200.000 de albine; s-a eliberat de pe brațul unei macarale, suspendat la 98,4m; într-un spectacol în direct, transmis pe Channel 4, Jonathan s-a lăsat îngropat sub 5 tone de ciment lichid; a fost singura persoană care s-a spînzurat, în direct, la televiziunea publică britanică și a supraviețuit (s-a ales doar cu ușoare arsuri de la coardă); s-a lăsat cusut în interiorul unei vaci moarte; s-a lăsat mușcat de șerpi cu clopoței; a urcat muntele atîrnat de telecabină și… multe altele. Impresionant, nu?

La începutul anului 2013, Jonathan Goodwin și-a lansat ideile temerare în propriul său serial – The Incredible Mr. Goodwin – difuzat pe WatchTV, din Marea Britanie. Episoadele au inclus cascadorii incredibile, de la alpinism pe zgîrie-nori și pînă la “îngropat de viu”. Începînd cu iulie 2013, pe postul tv BBC America, s-a lansat serialul Dangerman: The Incredible Mr. Goodwin. Este, probabil, cel mai ambițios serial de televiziune, cu numere de cascadorie, conceput vreodată. Unicitatea show-ului e conferită de diversitatea și originalitatea cascadoriilor efectuate de-același individ. Spectacolul urmărește să recreeze lumea temerarului victorian, pentru un public modern. Publicul poate vedea cum poate fi înfipt, cu dinții, un cui într-un lemn, cum se evadează din cătușe, în timp ce subiectul e agățat cu degetele de la picioare de un elicopter, cum se suspendă, de bună voie, în doar două degete, de terasa unui zgîrie-nori si… altele la fel de… temerare!
În 2015, Mr. Goodwin a strălucit în The Illusionists 1903 (în Australia și la Neil Simon Theatre – New York) și-n spectacolul de top Impossible, la Noel Coward Theatre (Londra – West End). Este o super performanță – Broadway și West End, în spectacole de top, în același an!

Jonathan Goodwin a fost descris ca un Supererou modern – undeva între Houdini și Superman. Publicul din preajma lui Jonathan nu știe niciodată ce se va-ntîmpla în continuare, nimeni nu este sigur și, în primul rînd, Jonathan însuși. Temeritatea lui îl face extrem de convingător, iar expunerile în public despre abilitățile sale sînt urmate sau confirmate de demonstrații practice, după principiul „spus și făcut”. Cascadoriile sale extrem de periculoase, dar surprinzător de abil gîndite la limita imposibilului, îi conferă lui Mr. Goodwin o aură de temerar, aflat permanent în admirația publicului. Cu publicul său, el poate vorbi lejer pe teme precum: “Dobîndirea îndemînării și învățarea accelerată”, “Eliberați-vă Supereroul interior”, “Realizarea imposibilului” și “Reușita gimnasticii mentale”.

Jonathan Goodwin a susținut spectacole pe toate continentele (cu excepția Antarcticii) și are o lungă listă de foști „clienți”, inclusiv petrecerea particulară, prilejuită de ziua Reginei Elisabeta aII-a. Mr.Goodwin își împarte timpul între Marea Britanie și casa sa din Las Vegas – Nevada.

Secvențele selectate mai jos vă vor convinge că Jonathan Goodwin este, cu adevărat, „as briliant as he is bald” (la fel de strălucitor, pe cît este de chel), cum excelent l-a caracterizat un alt excepțional temerar și mentalist: Derren Brown.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

UA-23386192-3