Nu face pe prostu’ că rămîi aşa!

Nu face pe prostu’ că rămîi aşa!

 

“Băile Homorod se află în valea Homorodului Mare, la 18 km de Odorheiu Secuiesc, 36 km de reşedinţa de judeţ, Miercurea Ciuc, şi la 6 km de la Vlăhiţa. Petreceţi vacanţa într-o ambianţă plăcută în sînul naturii, între pîrîuri de munte cu apa limpede, păduri de brazi şi ape minerale renumite, unde vă puteţi relaxa şi odihni sau puteţi organiza excursii”.

Este un copy-paste după ceea ce Internetul poate oferi, ca informaţie imediată, despre această localitate din România, Europa. Amintirile copilăriei supralicitează informaţia cu alte cîteva repere localizate într-o tabără de vară, într-un peisaj superb, unde sute de copii se bucurau, CÎNDVA, de vacanţă… Ce mi-a venit acum cu chestia asta? Un prieten s-a întors deunăzi de pe-acolo şi mi-a povestit cîteva detalii care mi-au sculat părul pe cerul gurii!


În primul rînd, în numita localitate, nu se vorbește DECÎT ÎN LIMBA MAGHIARĂ! Şi precizarea nu-i gratuită sau de garagaţă: vorbirea cu pricina se produce în locurile PUBLICE, unde populaţiei i se acordă diverse servicii. Deci, nu în baia particulară sau pe canapeaua din sufrageria proprie. Şi asta, în condiţiile în care, fără să fiu acuzat de naţionalism (ar fi ultima tîmpenie), conştientizez că limba oficială în România, conform Constituţiei în vigoare, este LIMBA ROMÂNĂ! Trec peste orgoliul local stupid (în virtutea căruia ar trebui să mai tragem nişte liniuţe pe hartă ca să “delimitam” nu-ştiu-ce-ţinut-al-nu-ştiu-cui) şi mă gîndesc că politrucii noştri buni de întins pe garduri, ca pieile la uscat, au mai marcat o bilă neagră la muntele de steril care se adună, an de an, de vreo două’j’trei de ani încoace.

Prietenul meu mi-a mai “vărsat”, cu năduf, o informaţie care poate aduce în stare de exciţatie extremă chiar şi imperturbabila creatură numită “leneş”. În magazine, pentru cumpărăturile făcute, primeşti un bon cu preţurile tipărite ÎN EURO sau ÎN FORINŢI (!!????!?!??!?)! Dacă localitatea este, conform legilor în vigoare, parte teritorială a României, atunci locuitorii ei (în bună măsură!) sînt stupizi sau ANARHIŞTI! Moneda naţională şi oficială în România este LEUL! Ce vorba miliţianului caută forinţii în România?!??!?!?!?!? Din care “iepocă” coboară ei sau în care “iepocă” trăiesc? Zona respectivă este “liberă de realitate” şi este guvernată de legile “S.F.-ului”?!??! Palavramentarii patriei, care-şi arată dentiţia pe toate ecranele din RO, sînt la curent cu aceste realităţi din ţara care, într-un moment de gravă slăbiciune, i-a ales în acel for suprem? Trebuie să emigrăm din România ca să ne susţinem drepturile recognoscibile DE DREPT ŞI DE FAPT pe acest pămînt pe care ne-am născut? Rînjetele de complezenţă şi frazele aşa-zis “diplomatice” sînt bune (pentru fraieri!) doar în campaniile de alegeri şi pentru jurnalicii slugarnici. Ceilalţi, “alegătorii cu drept de vot”, se gîndesc dacă, în laboratoarele “Iluminaţilor”, nu-i pe cale de lansare şi virusul “gripei palavramentare”!…


Există o zisă reală si, mai  ales, foarte actuală: NU FACE PE PROSTU’, CĂ RĂMÎI AŞA!

One Response to Nu face pe prostu’ că rămîi aşa!
  1. Da, dar mai este o vorba a lui Lapusneanu – prosti, da’ multi – sau, dupa caz, multi da prosti… Pai asta e de cand lumea in Harghita si Covasna, ba chiar si mare parte din Mures… Eu ma gandesc cum sa trag foloase din asta, sa stramut niste dosare din instanta Bucuresti catre Harghita sau Covasna… Ma gandesc ce distractie ar fi, ce timp as castiga pana la rezolvarea dosarelor… De fapt, ma gandesc ca oamenii aia de acolo ar trebui sa se simta pe langa foarte speciali (cum se cred ei) si foarte izolati… O comunitate restransa cu ambitii fara perspectiva… La urma urmei, tinerii de acolo ce alegeri pot face?? O facultate oriunde in tara sau strainatate, presupunand ca mai stiu si alta limba decat maghiara, apoi un loc de munca tot acolo sau oriunde altundeva… Lasand comunitatea minunata fara doctori, avocati, profesori,…ca doar nu s-or multumi cu viata la tara… Eu stiu cativa “conationali” care, venind in Bucuresti (ca, deh, aici e locul de unde se da ora exacta), fac eforturi sa invete limba romana si chiar se scuza ca nu vorbesc bine… Sigur au oricand sansa de-a pleca la Budapesta, dar nici acolo nu sunt cainii cu covrigi in coada si daca pana acum guvernul de la Budapesta n-a scazut salariile si pensiile (nevrand sa creeze probleme sociale), a ajuns la fundul sacului si ia in calcul si aceasta optiune antisociala. De curand, o vizita la Budapesta, mi-a lasat un gust amar… un oras stralucitor acum 10 – 20 de ani, arata azi mai rau decat Bucuresti… Ei, nu ca m-as bucura de raul altuia, dar chiar am fost dezamagita de un oras pe care l-am considerat mereu printre cele mai frumoase din Europa… Si ei sunt in criza, si ei au redus fondurile municipale, si ei cauta fonduri de dezvoltare, abia acum ei gandesc sa scada salariile… Mai conteaza ce limba vorbesti??


[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

UA-23386192-3