Nici un latră nu mă cîine…

Nici un latră nu mă cîine…

 

Deunăzi, scriam despre decesul unei femei din palavramentul RO. Un “fapt divers” banal (mor zilnic zeci, sute de femei, poate, în RO, despre care nu se suflă o vorbă – NU SÎNT persoane publice! E clar?). Demersul meu era… lingvistic. Astăzi, zarvă mare, a mai murit o femeie, în ultimele 24 de ore, care a stîrnit cuibul de viespi… Nu, nu vă gîndiţi la filmul ăla superb al lui Horea Popescu, cu o Tamara Buciuceanu de zile mari. Nici gînd, e vorba de otrăviţii jurnalici ai patriei, puşi pe-nţepat în stînga şi-n dreapta, doar-doar se lasă c-o alopecie!… Să trecem la fapte, că fug gradele din termometre!

O femeie a pătruns, printr-o spărtură într-un gard, pe un teritoriu “străin”. Oficială sau neoficială, intrarea, ca atare, nu mă interesează. Era GREŞITĂ. Oficial, nu pe acolo se intra în respectiva instituţie publică. Dacă “intrarea” nu era oficială, comentariul e inutil. A fost întîmpinată de cîţiva apărători… legali ai teritoriului, înarmaţi cu gheare şi colţi. Şi ei şi-au facut datoria: au oprit înaintarea intrusului. STOP! Acolo trebuia să se afle, la locul de muncă, şi nişte paznici bipezi care… nu “era”. Pentru ei, încep, de-aici, nişte necazuri penale!…

Deci, patrupezii au imobilizat intrusa… aşa cum s-au priceput (frigul şi alimentaţia subraţională e posibil să le fi ascuţit reacţiile instinctuale la limita extremă). Urmarea e tragică: în urma rănilor, femeia e-n drum spre poarta Raiului (să dea Domnul!). Lung prilej de vorbe şi de ipoteze pentru jalnicii jurnalici ai ecranelor în plină expansiune diagonală. Şi unul dintre cele mai acerbe posturi cotcodace de fapte diverse, iRtv, a chemat în platoul cu juri două băbăciuni “specialiste”: una, avocata specialistă în apărarea de prinţişori comunişti şi alta, beneficiară de fonduri pentru apărarea-patrupedelor-lătratoare-aflate-în-grea-cumpănă-existenţială.

Să fie foarte clar pentru oricine citeşte aceste rînduri: IUBESC ANIMALELE. Am doi căţei pe care i-am salvat de la moarte. Îi iubesc şi-i îngrijesc (au o curte mare la dispozitie, unde-şi fac de cap). Să fie clar, IUBESC ANIMALELE, iar ceea ce urmează să spun (scriu) nu contazice acest sentiment, ci mă situează pe mine în raport cu legea şi cu vieţuirea în societatea secolului 21. E limpede?

Revin la cele două BB (fosta mea secretară, Mihaela, ar rîde acum zglobiu, în hohote, pentru că ea a inventat sintagma cu acronimul BB, cu prilejul vizitei unei foste dive zbîrcite, cu initialele B.B., care a intrat în conflict cu primarul (pe-atunci) T. Băsescu pe tema cîinilor-fără-rost-pe-străzi) – iertaţi-mă, nu pot sa transcriu acronimul, dar vi-l imaginaţi. Discuţia în platou, cu prezenţa, la telefon, a unui poliţist surprinzator de civilizat (extrem de îngăduitor, aş zice eu, cu cele doua BB) ducea, inevitabil, spre fatidica concluzie mioritică: mortu’ e vinovat (în momentul ăla, femeia n-avea încă semafor VERDE spre Rai). Nu este prima dată cînd un “fapt divers” stîrneşte discuţii despre prezenţa cîinilor vagabonzi pe străzile şi uliţele României. Nu este prima dată cînd, într-o asemenea situaţie, se formează un adevărat cor cacofonic de urlători, pe diverse tonuri, în apărarea patrupedelor canine.

Şi nu este pentru prima dată cînd un “fapt divers” se transformă într-o tragedie, prin pierderea unei vieţi umane, din cauza unui cîine vagabond. PRIMARUL Băsescu a înfruntat PE DREPT o băbăciune iubitoare de cîini, dar lipsită TOTAL de orice relaţie cu timpul şi spaţiul în care trăieşte (la ea, acolo, nu există şi N-AU EXISTAT NICIODATĂ – cu excepţia Evului Mediu – cîini vagabonzi!!!). Ea n-a putut şi nu va putea, în veci, să-nţeleagă de ce Băsescu vroia să ia o măsură corectă, care să-nsemne un pas spre civilizaţie. Pentru că ea N-A TRĂIT EV-MEDIUL COMUNISMULUI DIN ROMANIA! E clar, B.B. (acolo unde te-oi afla)? Grav este că această relicvă stafidită a ecranului a avut nenumăraţi susţinători mioritici, mai lătrători decît nevinovatele patrupede cărora, chipurile, le luau apărarea (başca ăia cu contra politică). De parcă noi am fi aduşi de spori din sistemul Andromeda pe uliţele satului România şi nu ştim cum cum se-nvîrt banii acestor stabilimente hipermiloase. Toate aceste dudui frustrate, de vîrste incerte si preocupări la fel de incerte, dar reprezentînd tot felul de stabilimente apărătoare ale drepturilor animalelor, mă umplu doar de scîrbă şi revoltă! De ce? Pentru că acolo sînt şi banii mei!

Se construiesc adăposturi pentru cîini, despre care aflăm, cînd şi cînd, că sînt cele mai cinice locuri de pe planetă, dar care înghit bani, mulţi bani (MILIOANE DE EURO, atenţie!!!). Apropo, CÎŢI BANI SE DAU PENTRU AZILURILE PENTRU BĂTRÎNI? (poate-mi răspunde cineva). Există zeci, sute de posturi de televiziune pe planetă care vorbesc despre subiectul cîinilor fără adăpost (nu umblă brambura pe străzi, ci stăpînii lor nu-i mai pot întreţine). ANIMAL PLANET e la îndemîna oricui, în România. Iar acolo, se spune limpede că asemenea stabilimente au un regim legal foarte clar şi acceptat de comunitate. Numărul “pensionarilor” e LIMITAT – se aude??? – LIMITAT! Cîinii pleacă de-acolo numai ADOPTAŢI, cu acte si verificări riguroase (nu li se dă drumul înapoi, pe stradă, la primul STOP, “că-i şi el o fiinţă, trebuie să trăiască liber!”). Cîinii NEADOPTAŢI în termenul legal sînt EUTANASIAŢI! O ştia foarte bine şi băboiu’ care-a fost la Băsescu. Aşa scrie la lege şi dragostea pentru animale se supune LEGII! E clar BB-urilor?

Platesc taxe şi impozite, între care se include asistenţa medicală. Aşadar, dau nişte bani. Ai mei. Atunci, mă interesează foarte mult statisticile care anuntă, ZILNIC, zeci, sute de persoane muşcate de cîini vagabonzi, pe teritoriul satului România. Asta înseamnă vaccinuri care costă BANI! PUBLICI!!! De ce? Pentru nesimţirea unor primari / palavramentari sau iresponsabilitatea unor băbăciuni care habar n-au în ce secol trăiesc?

În ziua de azi, e mai mare pericolul să fii atacat de-o haită de cîini decît de-un vagabond. Şi-atunci, de ce trebuie să tolerez cotcodăcirile unor indivizi cu ocupaţii incerte, care mimează, stupid şi cinic, grija pentru nişte animale nevinovate? Ăstora li se adaugă detaşamentul altor frustrate şi frustraţi de prin toate blocurile “iepocii cizmarului”, care iau cu pietre angajaţii primariei atunci cînd ei încearcă, uneori, să intre pe drumul civilizaţiei. Dacă nu-i iau cu pietre, pitesc patrupedele-n casă pînă trec “bestiile alea de hingheri”, şi-apoi, şo pe ei, haită!…

Poate că măsura anunţată de primarul sectorului 1 – de-a aduna toti cîinii vagabozi din sector, ca să-i ducă undeva (interesant, unde?! Că-i tot pe banii mei şi-ai noştri) – nu-i o ţeapă. Se dărîmă şi se construieşte şi-n Occident şi pe alte meridiane… civilizate ale planetei, dar nicăieri nu circulă pe străzi cîini făra stăpîn (la un moment dat, se dădea vina pe demolări – sanchi prost!). Poate că va dispărea cît de curînd şi sintagma imbecilă CÎINE COMUNITAR! (tot vreo invenție de-a băbăciunilor) Ce-i aia?!?!? Fiecare cîine are un stăpîn. Dacă are. Dacă nu, oricît ar lătra la Lună, nu ne mai putem întoarce-n Evul Mediu.

12 Responses to Nici un latră nu mă cîine…
 1. Foarte bine punctata fiecare idee . Am vazut comentarii din 2011. Inteleg ca articolul e scris atunci. Dar, din pacate, ramane actual!
  Iar pozele cu cateii… Oh Doamne! Frumosi de-mi dau lacrimile de drag!☺️

  • Mulțumesc! Așa e. Lucrurile stau acum mai sinistru ca-n 2011. Citiți si ultimul articol pe tema asta și… cîinii rămîn cei mai nevinovați!….

 2. Un articol excelent!…..

 3. Atat de actual, atat de trist…

 4. Hello Doru, simply was aware of your weblog via Google. I’m gonna watch out for Brussels. I agree your position about dogs. Cheers!

 5. Adriana Rosu 02.02.2011 at 23:34 Reply

  Foarte obiectiv studiata problema.. N-as putea adauga nimic la articolul dumneavoastra, sunt perfect de-acord cu fiecare propozitie!.. Si e atat de evident ca se petrece ceva anormal in Romania, incat mi se pare totala lipsa de bun-simt sa vina cineva sa sustina debandada asta cu cainii de pe strazi!.. Va multumim ca va implicati!

 6. Foarte bun articolul! Suntem pe aceeasi lungime de unda. Din pacate, ca mai peste tot, ne intoarcem la eterna problema a “CIRCUITULUI APEI IN NATURA”. “Cetateanul fraier” cotizeaza si “baietii destepti” primesc.
  Am aflat cu PROFUNDA INDIGNARE ca la Spitalul Fundeni, bolnavii de cancer, care asteapta pungile cu sange ca pe aer, trebuie sa dea “mici atentii” pentru a primi punga cu sangele. Altfel, mai asteapta, pe motiv ca nu a venit sange de la Centrul de Donatii. INDIGNAREA mea vine tocmai din faptul ca stiu sigur ca oamenii, voluntari si cu dragoste pentru Dumnezeu si semeni, merg si doneaza, cu speranta si multumirea ca ajuta un bonav, un om cu sanse scazute de supravietuire. Iar pe SPAGARII de la Fundeni (cred ca asa e peste tot in sistemul sanitar) nu cred ca-i bantuie noaptea cosmarurile ca s-a mai dus unul in RAI si el nu i-a dat sange la timp.
  Asa ca ne mai miram de cainii vagabonzi si adaposturile lor nici macar primitive.

  • Mulţumesc de susţinere! Lehamitea generalizată a românilor e, cel mai adesea, factorul determinant al unor comportamente aberante ale unora dintre membrii societăţii sau ale capilor ei. “Dacă mierji…” cum zicea un modovean hîtru. Avem ceea ce merităm şi revoltele se sting, de cele mai multe ori, intr-un pahar cu apă. Ca vrăjile. Sau ne macină sănătatea şi mulţi îngroaşă rîndurile aşteptatorilor pe holurile spitalelor.

 7. Nu pot sa nu fiu de acord, dar a murit un om… A trecut prin gard sau nu, a intrat prin efractie sau nu, nu ma intereseaza, a murit un om! Da, consideratiile cu privire la “iubitoarele de animale” sunt corecte. Corect si faptul ca avem probleme intai cu oamenii, dar nu incetez sa repet: a murit un om! Poate vinovat sau nu, dar Unul singur judeca vinovatiile! In Europa, nu EXISTA caini fara stapan pe strazi. Pentru informare, eu am un prieten care are 6 (sase) catei Tekeli – cred ca asa se scrie… Eu n-am nimic cu cainii, dar gospodinele care apara maidanejii, atentie, sunt din Romania, nu din alta tara… Si doctorii de la Fundeni tot romani, primarii la fel… Si ceilalti tot romani…

  • Costea, n-ai citit prea atent! Niciodată un cîine nu va trece înaintea unui om este ceea ce spun şi eu. Numai că, pe lîngă păzitorii cu colţi ai terenului, trebuia să se afla şi nişte OAMENI pe numele lor de serviciu PAZNICI! și EI NU ERAU, iar cîinii nu ştiu legile oamenilor. Au doar INSTINCTE!!! Acele javre numite PAZNICI merită să înfunde puşcăria pentru OMOR DIN CULPĂ!!! Corect?


[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

UA-23386192-3