Stupid people (I)

Stupid people (I)

 

 
celei de-a doua profeţii: “Oameni buni, iertaţi-mă, am greşit cu două zerouri!”. Eu l-aş fi iertat. Cît priveşte prima sintagmă, probabil că românii au fost un stupid people dac-au crezut că zarva din decembrie ’89 îi va scăpa de ciuma comunistă (şi Brucan ştia cel mai bine chestia asta), dar “gurul” nu cred c-a avut în vedere că românii vor… involua, de la an la an, spre asumarea obiectivă a acestei etichete.
Răposatul “guru” Brucan (zis şi “Mafalda de Dămăroaia”) a lansat, la începutul ultimului deceniu al mileniului trecut, o sintagmă care continuă să acţioneze ca un stigmat asupra naţiei române: stupid people. Revenirea la normalitate a românilor necesita, în concepţia “gurului”, 20 de ani. A fost blamat pentru ambele “emanaţii”. Dac-ar mai fi trăit, după scurgerea celor două decenii, cred c-ar fi trebuit să-şi ceară scuze public pentru eroarea

 

  ...starea educaţională a românilor
  este într-o degradare accelerată,
      în ultimele două decenii.

 

Reacţia românilor la toate evenimentele pe care societatea mioritică le-a tranzitat şi le tranzitează este, în ansamblu, un argument în sprijinul afirmaţiei anterioare. De fapt, din ’90 încoace, tot… tranzităm, fără speranţa că vom ajunge, cîndva, la un mal oarecare. Dar nu mi-am propus să dezvolt subiectul ăsta, în continuare.

Acum, vreau să abordez, urmînd vectorul accentuării stupidităţii românilor, manifestările în sfera lingvistică, limba fiind una dintre trăsăturile definitorii ale unui neam. Poate de aceea, de ani buni, francezii interpretează acest concept în limita lui extremă, dar e singura şansă de apărare împotriva molimei anglicizante, care bîntuie planeta. Dintre conotaţiile pe care dicţionarul le dă termenului prostie (“starea celui lipsit de inteligenţă sau de învăţătură”), am optat s-o abordez pe cea de-a doua, întrucît starea educaţională a românilor este într-o degradare accelerată, în ultimele două decenii.

N-am de gînd să intru în polemici inutile şi nici nu vreau să mă transform într-un poliţist al limbii române (bietul Pruteanu nu era rău intenţionat, dar demonul politicii i-a anulat pornirile-i pozitive într-ale lingvisticii). Sînt de formaţie filolog şi am avut şansa să studiez cu adevăraţi savanţi într-ale filologiei, de prin şcolile noastre. Cunosc foarte bine şi luările de poziţie ale unor distinse personalităţi internaţionale în domeniu, atunci cînd Academia română a luat-o rău pe arătură, consfinţind tot felul de aberaţii, spre amuzamentul segmentului stupid al naţiei. Am precizat chestiile astea o dată pentru totdeauna, întrucît nu voi mai reveni. Ceea ce urmeaza e doar o atenţionare asupra unei stări de lucruri, care cere reacţii rapide. Dar cine să le aibă? Ceea ce veţi citi s-ar putea să vă stîrnească zîmbetul: “Chiar atît de proşti sînt românii?”. Da, unii. Şi din ce în ce mai mulţi.

(continuarea în STUPID PEOPLE II)

UA-23386192-3