În ţara lui “Orice e posibil!”

În ţara lui “Orice e posibil!”

 

Faptul că ziarişti de prestigiu dau sfaturi dintr-ale breslei pe un portal deschis TUTUROR postărilor de pe planetă este relativ pozitiv (aprecierea ar fi totală în momentul în care, în aceleaşi conditii, piloţii de avioane ar da sfaturi de pilotare, aplicabile imediat de către oricine). Pe undeva, chiar dacă acord circumstanţe atenuante pentru situaţiile extreme menţionate, consider că această “acţiune” nu face decît să consolideze aprecierea de PENIBIL AMATORISM aplicabilă îndeosebi MEDIA din România.

Conceptul de “ziarist” s-a degradat, în ultimii ani, într-un asemenea hal încît numai cine nu vrea nu ajunge sa fie “reporter”, “crainic”, “moderator”. Bîlbîit, fonfăit, îîit sau c-un debit verbal mitralieră și intonații de bagă-n comă limba română și-o cultură generală subprecară – cetățeanul “jurnalic mioritic” (n-are nici o legătură cu ZIARIȘTII profesioniști) e pus in fața camerei de unu’ mult mai neavenit decît el în lumea MEDIA. Gîndiți după dictonul “peștele de la cap se-mpute!“. Alte criterii – politice, rubedenii, sexorelații – nu le pun în discuție acum, deși pot fi definitorii, în România de azi.

Boala diletantismului în MEDIA din România s-a cronicizat, iar efectele sînt dezastruoase. Nu sînt avocatul breslei, dar aceste efecte le resimt în calitate de consumator de MEDIA – presa, televiziunile, radiourile din România sînt la pămînt, iar publicul e arătat cu degetul de aceşti impostori în meserie ca fiind principalul vinovat (“Asta vrea publicul!”).

Există, fără-ndoială, şi-un segment de public stupid (forumurile sînt pline de emanaţiile lor fetide), dar acuzația e falsă. De fapt, publicul larg are ceea ce merită. Consumator de MEDIA e oricine, dar NU ORICINE POATE FI PRODUCĂTOR / REALIZATOR DE MEDIA, tot asa cum toţi şoferii sînt, în primul rînd, pietoni, dar nu toţi pietonii trebuie, musai, să fie şoferi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

UA-23386192-3