A 11-a poruncă: SĂ NU FI PROST!

A 11-a poruncă: SĂ NU FI PROST!

 

Aseară, comutînd tastele telecomenzii, am nimerit peste un post pretins de televiziune la care, atunci cînd se uită, unii se distrează copios (masochism împins la extrem). Am picat pe un subiect pe care sila mă-mpiedică să-l amintesc, dar niște înscrisuri care alergau bezmetice pe-o bandă roșie ce se termina (sau începea?) cu “Newsalert” (?!??) m-au făcut să-mi rămînă plăcinta-n gît: “Cutremur în Capitală! Podul care trebuia inaugurat de Sorin Oprescu s-a transformat în podul morții pentru bucureșteni”. 

După ce mi-am revenit din primul șoc (pe sub banda roșie, un pretins reporteraș punea niște întrebări tîmpite unui “monden”), mi-am adus brusc aminte de bancul cu Bulă care, împreună cu familia, făceau “poștă” un singur os de vită  pe care-l puneau la fiert, repetitiv, în zile diferite, ca să zică ei că mănîncă ciorbă de carne. Tot așa și lucrătorii postului pretins de televiziune plimbă un singur neuron, și ăla bezmetic, prin diverse carcase craniene și susțin că au creiere. Este singura explicație… viabilă pentru formularea de mai sus, apropo de podul Basarab. Podul cu pricina e-n teste de-o săptămînă și primul test n-a ieșit “ca la carte”. Se-ntîmplă și la case mult mai mari… Dar, N-A MURIT ABSOLUT NIMENI și NICI UN CUTREMUR N-A HÎȚÎNAT SATUL BUCUREȘTI.
Stilul formulării frazei nu lasă loc la nici o presupunere, la nici cea mai mică îndoială: “Podul (…) s-a transformat în podul morții pentru bucureșteni”. Faptul e consumat și hecatomba s-a produs!… Mai-mai să dai fuga și s-aprinzi o lumînare pentru bietele victime… Și cînd colo?!?… E doar o formulare cretină a unor minți bolnave de prea multa ură (sînt pomentiți toți primarii “legați” de podul ăsta, în frunte cu, evident, Băsescu) sau de virusul păgubos al “audienței cu orice preț”, virus generalizat, în republica RO. De ani de zile, postul primește amenzi peste amenzi pentru totala lipsă de profesionalism, amenzi cu care cineva se șterge undeva. Iar cei care se pretind apărători ai presei, cu toate atributele ei, din “bibliile” scrise și nescrise ale acestei meserii, tac chitic. Ei nu se uită la asemenea posturi… tv.

O altă întîlnire consumatoare de adrenalină, cu amintitul post pretins de televiziune, s-a consumat zilele trecute – cineva m-a sunat să-mi-atragă atenția că la televizor se discuta aprins un subiect legat de liceul romano-catolic Sf. Iosif, care lăsase amintiri foarte neplăcute și-n memoria altora… Emisiunea nu era “în premieră”, dar subiectul era foarte cald: examenul  de bacalaureat. Un elev în an terminal la respectivul liceu era pe punctul de-a nu intra în bacalaureat pentru că… “nu vroia mușchii” unor profesori. Deși vocabularul și tonul flăcăului erau la locul lor, în calitate de fost dascăl (cu foarte mulți ani în urmă) eram, inițial, pe punctul de-a-l ghilotina, doar în virtutea acumulărilor negative vizînd atitudinea generațiilor actuale față de educație, cultură, societate, toate sub semnul RESPECTULUI PENTRU VALOARE, semn dispărut în contemporaneitate precum majoritatea semnelor de ortografie și punctuație din limba română vorbită de locuitorii majoritari ai teritoriului RO… Aș fi făcut o mare și impardonabilă greșeală, dar … al 7lea simț (pe-al 6-lea îl recunosc femeilor) mi-a șoptit tainic pe scoarță să stau un bob zăbavă și s-ascult. Și n-am regretat! Dinu (așa-l chema pe elev) a continuat să vorbească (cu un coleg al lui, aflat la telefon) și-ncet, încet mi-am dat seama că… Dinu avea dreptate.

La un moment dat, s-a băgat pe fir o femeie – era, cică, profesoară la respectivul liceu și-o chema Fekete (asta la el înseamnă “negru”, la ungurește).  Respectiva femeie (mi-e greu să-i spun doamnă) a început să-l ia la rost pe elevul Dinu, care venea cu ceai la ore și nu era atent mai deloc. Iar elevul Dinu a fost pus în situația să repete că tot ceea ce spune el e adevărat și are martori, că nu învinuiește pe nimeni, nu jignește pe nimeni, dar dorește să intre în examene, conform pregătirii lui. Probată prin NOTE! Iar notele nu erau deloc mici! Dimpotrivă.

Din informațiile pe care le avea și amenințările precedente, admiterea lui la bacalaureat era incertă. Și pentru că avea încredere în DREPTATE (a repetat lucrul ăsta de mai multe ori), a facut o sesizare și la Inspectoratul școlar.  Care, acum, e foarte ocupat și nu stă de răspunsuri… Și-atunci? Atunci, încet – încet a ieșit la iveală (că nici elevul Dinu nu putea să tacă la infinit) că așa-zisa profesoară (de engleză) era foarte slab pregătită profesional, lucru de notorietate în liceu! Și nu e singura! LA CE SĂ FIE ATENȚI ELEVII? (pe așa-zișii “scandalagii” neatenți, directoarea liceului – care nu s-a băgat în seamă și-n vorbă, lăsînd-o doar pe Fekete să se dea în stambă – i-a dezmierdat “circari”).

Tot discursul elevului Dinu a fost pe un ton liniștit, chiar dacă, în repetate momente, a fost clar jignit. Replicile lui au fost scurte, la obiect și fără să bată cîmpii. Numita Fekete a perorat pe un ton isteric care a urcat, gîfîind, spre un orgasm spectaculos (în filmele de profil). Tonul, vocabularul, atitudinea, în general, trădau o persoană a cărei viață intimă este marcată de lipsuri cu mult mai mari decît cele de pe rafturile Alimentarelor din vremea cizmarului de Scornicești. Este cunoscutul sindrom N.F.U. Această creatură, pretinsă profesoară, n-ar merita nici măcar un post în fundu’ muntelui, să șteargă tabla, darămite să împrăștie organizat cunostințe de limbi străine, într-un liceu. Nenorocirea e că așa ca ea mai sînt foarte multe CADRE prin învățămîntul românesc actual. Modul de adresare pe post și față de un elev căruia ar trebui să-i fie model educativ o descalifică definitiv pentru asemenea meserie.

Bomboana pe colivă (aici sintagma se potrivește ca rima perfectă) a fost un popă (nu merită să-i zic nici preot, nici părinte). Pe numele lui Emil Ionel, popa ăsta s-a dovedit mult mai rău decît popa Oșlobanu care i-a făcut zile fripte lui Nică al Petrei. El a vrut să dovedească, “în direct”, nici mai mult nici mai puțin, că elevul Dinu și-a pierdut timpul prin liceul ROMANO-CATOLIC Sf.Iosif. Și ce-a făcut popa? L-a pus pe aspirantul la bacalaureat să rostească imediat cele 10 porunci. Și elevul Dinu s-a executat. Dar, nenorocire! Nu le-a pus in ordinea… canonică. Popa i-a tăiat-o scurt: “Gata. M-am lămurit. Habar n-ai!” Cum să-i explice elevul Dinu popii că-i cel puțin stupid și că cunoșterea celor 10 porunci înseamnă… cunoașterea lor, nu înșiruirea EXACTĂ, în ordinea canonică, ca zecimalele lui 3 și 14. Elevul Dinu a fost extrem de calm (pentru situația dată), iar popa a fost din cale-afară de obraznic.

Asemenea specimene afectează grav imaginea instituției bisericii și nu puține sînt cazurile cînd, în ultimii ani, oamenii s-au îndepărtat de cele sfinte din cauza unor asemenea “slujitori” imbecili. Este o blasfemie să alături – doar pentru că poartă aceeași haină – pe unul ca popa E.Ionel de un părinte precum Arsenie Papacioc. Toți sfinții și pînă la ultimul înger fac grevă!  Și pentru că liceul este unul romano-catolic, intrarea elevului Dinu în bacalaureat are nevoie – a declarat popa E.I. – și de… acordul cultului! Dacă această “condiție” este înscrisă într-un regulament, acesta este categoric stupid și Ministerul Învățămîntului trebuie să readucă logica în drepturile-i firești.

Elevul intră în bacalaureat pe baza notelor acordate în cursul anilor de liceu și nu după bunul plac al unor cadre așa-zis “didactice”, certate cu pedagogia și cu normele educaționale. În discuție, se tot amintea că, de fapt, elevul Dinu ar fi fost… admis la bacalaureat, decizie de care “subiectul” habar n-avea (deh, o mică surpriză din partea firmei). Pesupunînd c-ar fi așa, tonul gîfîitei Fekete și-al popii-cunoscător-de-porunci-biblice lăsau limpede să se-nțeleagă că elevul Dinu, chiar dacă a fost admis la bac, o să aibă ei grijă să-l bușească la probe de-o să-i sune ceaiu-n cap! (păcat că nu vă pot da o mostră audio – ar fi precum îndemnul “Curaj, găină, că te tai!”).

A fost o emisiune al cărei final s-a pierdut în negura nopții… Îmi tocasem porția de adrenalină pentru două luni!… Ar fi trebuit să mut de mult canalul, beneficiind de cea mai mare invenție a sec. 20: telecomanda. Mi-am adus aminte, însă, ca eu TREBUIE să mă uit la televizor, că asta-i lumea meseriei mele. Da, dar, din păcate, televizoarele mioritice nu mai au de mult de-a face cu meseria numită TELEVIZIUNE. Iar subiecții de mai sus… Cu ei, e altă poveste. Pe la liceul Sf. Iosif bîntuie de mulți ani spirite ne-curate, care iau înfățișarea diverselor cadre didactice și-și bat joc de elevi, de educație, de învățămînt… De pe-acolo nu prea răzbat mesaje, că, deh, trebuie să-și dea cu părerea și… cultul! Mai scapă din “încercuire” cîte-un elev, ca alde Dinu, căruia i-a cedat răbdarea și… ascultarea și e hotărît să meargă pînă-n pînzele albe, numai să i se facă DREPTATE. De  unde să știe bietul Dinu că unele bancuri sînt adevărate: “Rîdem, scuipăm, ne certăm, ne-mpăcăm, da’ rămînem în incintă!”

2 Responses to A 11-a poruncă: SĂ NU FI PROST!
  1. Poate ca madame Fekete tocmai citise “Elevul Dima dintr-a 7-a” si nu prea i-a placut!?… Cu grea meserie iti cistigi “intermediara”, autorule!

    • “Elevul Dima dintr-a 7-a”!?! Din ce galaxie provine informația asta?!?! Madama cred că n-are cunostințe primare, darămite LITERATURĂ!… Cadre didactice incompetente într-un liceu din RO contemporană e un fapt comun. Asta e tragedia României și a românilor școliți după principiile învățămîntului ADEVĂRAT.


[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

UA-23386192-3