Masa critică a prostiei (I)

Masa critică a prostiei (I)

 

Poate părea dură afirmația “situația a scăpat de sub control!”, dacă nu-i însoțită de argumente extrem de trainice, care, evident, s-o susțină și să genereze audiența întru lectura, în continuare, a textului. Altfel, m-aș afla în situația foarte frecventă și… ridicolă (dacă n-ar fi stupidă), în care telespectatorii mioritici sînt avertizați, în virtutea unor dispoziții legale (loco, europene, planetare), daaaa, că… “urmează imagini cu un puternic impact emoțional!”. Bietul telespectator dă, brusc, iama în Buspironă care, la rîndu-i, cu moleculele cît cepele, monitorizează instant scoarța-cea-cenușie să nu-ndrăznească să se supraîncingă! C-atacu-i gata!!! Dar, ceea ce, de regulă, urmează pe teleecrane sînt niște imagini împîclate tehnic (“blurate” se zice, la meserie), spre binele psihic al celui care cade victimă manipulării… legale. Nu se-nțelege mai nimic, mai ales cînd respectivele imagini sînt captate de telespectorii “martori la întîmplări care pot deveni o știre”, cu ce pică la-ndemînă – pînă și cățeii de companie au smartfon, spre liniștirea stăpînilor cei iubitori! Voci apocaliptice, pe fundalul imaginilor legal încețoșate, completează “ha-lu-ci-nan-tul” tablou. Brrrr…. Mda. Cine vă pune să vă uitați?!!!?… Știu, așa cum stați pe plajă, cînd plouă torențial, pentru “c-ați plătit”, la fel vă uitați pe “sticla“ aia pentru că taxa la cablu’ tv. tre’ s-o dați lunar! Da, dar pe mine nu mă păcăliți! Ăștia vă manipulează pînă la masochism!!!!


 

 

 

 

 

La nivelul superior, o gîndire vicleană și persuasivă poziționează piesele nătînge ale dominoului…

 

În fine, pornisem de la afirmația cu “situația scăpată de sub control” care, evident, trebuie… prinsă și reintrodusă… sub control. Ca taxele, impozitele, nesimțitele salarii, ultranesimțitele pensii fără contribuție, scăpații de sub filaj… Trebuie să vin cu argumente negru pe alb, pentru că, dacă vocalizez supermodulat, amalgamînd haotic valuri de vocabule în microfon, ca palavramentarii noștri îmbrăcați cu ce-apucă, dați fuga să mă votați, iar eu… n-am chef de-așa ceva! Bref, ceea ce veți citi, în continuare, este o boare, pe lînga “furtunile” care ne zguduie societatea, iar efectele, din păcate, nu se rezolvă precum copacii tranșați ca la abator, după o perturbare climatică dîmbovițeană, cu viteza, “la rafală”, de peste 13,3 km pe oră!!!   Eu fac afirmația, dar ideea “scăpării de sub control” a tuturor formelor reunite sub conceptul MEDIA, pe plaiul mioritic, are, din ce în ce mai mult, caracterul unei axiome.

 

“Control” – ca să fie limpede și din capu’ locului – înseamnă, în primul rînd, bunul simț. Care este un dat, precum harul. E sau NU E! Apoi, nivel minim profesional, ca să se atingă, în final, vîrful himalayan al PROFESIONISMULUI. Evident, pe partea legislativă, există tot felul de legi, coduri, regulamente, la care, cu mare plictis, cască și moliile africane, iar cei împricinați le ignoră cu suficiență. Dintre ăștia, semnalul îl dă scaunul patronal (chiar dacă el se cheamă “statul”). Chemi “la bară” nătîngu’ din fața camerei, care debitează (verbal, video, scriptic) imbecilități cu nemiluita, DAR… În spatele camerei / microfonului (“ciclopului”) e altu’, mai jale decît el, pe palierul ierarhic superior altu’ s.a.m.d. În final, se-ajunge la “ăl mare” care comandă. Cum? Cum îi dictează partidu’ și/sau interesele personale. Sau de clan. Nivelul profesional al ăluia din fața camerei / microfonului / tastaturii bate dramatic spre zero, precum acul rezervorului la benzină. La nivelul superior, o gîndire vicleană și persuasivă poziționează piesele nătînge ale dominoului, în așa fel încît scopul manipulatoriu al mesajului să fie atins. Și depășit! Nu voi insista, acum, asupra acestor “pete de culoare”, întrucît am mai făcut-o recent și chiar vă invit să luați aminte (aici).

 

 

În articolul de față, sensul “scăpării de sub control” are în vedere, primordial, modul în care societatea, prin căile MEDIA, reușește, de-o bună vreme-ncoace, să degradeze accelerat și, pe-o pantă iremediabilă, limba română. MEDIA reprezintă calea principală, inamicul public nr. 1, pentru că manipularea a transformat oamenii în niște sclavi mai conștiincioși decît cîinele lui Pavlov. Fundalul pe care se produce acest sinistru proces este EDUCAȚIA, element constitutiv al oricărei societăți și în funcție de care se apreciază poziția acesteia, într-un top planetar. Nu umblu la cuvinte mari, dar a spune că ”în România, educația este la pămînt” este ca și cum ai spune că Oltul curge la vale. Nu există nici un semn de mirare / exclamare. Este o afirmație… mai mult decît firească. E o constatare, atîta tot. Capu-ntre picioare și… vagi blablagisme pe la colțuri. Sau atitudini stupizoide, precum cea a așa-zisei “profesoare de română”, care-i elimină pe Sadoveanu și Slavici din lectura elevilor, pe motive care ar trebui înscrise și-n codul cosmonauților: atitudinea bărbatului față de femeie. Numai pentru faptul că scriu ce scriu, în momentul de față, înseamnă că ȘCOALA pe care am făcut-o a fost FOARTE BUNĂ. De ce?

 

Pentru că Sadoveanu și Slavici au scris LITERATURĂ inspirată din realitățile timpului și oamenilor de-atunci, LITERATURĂ pe care am recepționat-o, la timpul meu, ca atare, la aceeasi vîrstă ca elevii de azi. Nici una dintre generațiile de pînă acum nu s-a simțit “tarată” de scenele conjugale din amintitele romane. Doar cei cu tulburări psihice sau grave frustrari socio-familiale. Grav e cînd unii d-ăștia nimeresc, catastrofic, în sistemul educațional!!! Stupiditatea entitătii autointitulate “profesoară de română” se înscrie în paradigma manipulărilor ordinare prin care firul nu se mai taie-n 4, ci în nano unități, de către acești frustrați ai secolului 21. Frustrarea naște asemenea monștri care reprezintă un mare pericol pentru creierele în formare, dacă societatea stă cu capu-ntre picioare! N-am să rezolv eu problema, în rîndurile de față, dar am precizat contextul în care se înscriu observațiile de mai jos.

 

CORECTITUDINEA vorbirii și scrierii limbii spațiului în care viețuiești reprezintă exprimarea respectului pentru limba respectivă, precum și pentru cei care te-ascultă sau te citesc. Mai presus chiar, afirmația evidențiază și primul semn de respect față de sine! Ceea ce-nseamnă conștiința unui nivel de educație care TE OBLIGĂ să respecți limba țării în care te-ai născut și trăiești. Cînd limba respectivă este și limba OFICIALĂ a țării, ea este un însemn național și cunoașterea ei CORECTĂ este OBLIGATORIE, indiferent cărei majorități sau minorități aparții. Plecînd de la reforma lui Cuza (1862 – decretul prin care s-a adjudecat scrierea cu litere latine), marcînd momentul Hasdeu și trecînd prin reformele din 1904, 1932, 1953, ajungem la anul 1993, cînd, teoretic și… fals, România era eliberată de comunism și-ale lui principii. 

O minte extrem de obosită, pe picior de plecare din astă viață, dar dornică de-a rămîne în istorie printr-o măsură care să-i dea comunismului lovitura de grație, a flatulat, la Academia română, extrem de toxica idee a revenirii la scrierea cu î din a, iar sînt să redevină sunt. Acad. Ion Coteanu și prof. Emanuel Vasiliu (ambii mi-au fost profesori) erau singurii filologi din sinistrul conclav și au abordat negativ măsura (Coteanu a votat negativ, iar Vasiliu s-a abținut). Toata lumea romanistică de pe planetă a vuit NEGATIV la aflarea stupidei măsuri, la momentul respectiv – vezi presa vremii – (cam cum e primită acum, afară, dezagregarea justiției în România). Pe toți moșnegii i-a durut, însă, în bască!!! Respectiva creatură, care avea cu ortografia cît găina cu culturismul, habar n-avea că nu comuniștii au introdus respectiva grafie “demnă de dispreț”. Mai mult decît atît, a fost ignorat complet argumentul decisiv că DOAR 15% din FONDUL PRINCIPAL DE CUVINTE AL LIMBII ROMÂNE ar justifica scrierea cu î din a. La fel cum se iau astăzi hotărîrile în parlament, la fel s-a votat și-atunci, în Academie.

 

Atentie!! Inițial a fost O RECOMANDARE, dar cum ortografia n-are nimic de-a face cu principiul mioritic atotstăpînitor “E mici, e bere, e bine!”, “recomandarea” s-a răspîndit, ca OBLIGATIVITATE, mai tare ca rujeola contemporană! Răspîndacul principal: MEDIA. Și tot alaiul de capete vorbitoare de pe teleecrane, precum și scribii de pe Internet (care începea să dea din aripi). Să nu omitem agramații aflați în posturi decizionale sau… profesorale din instituțiile de învățămînt ale patriei. Bieții elevi au fost victimele sigure ale acestei imbecilități.

 

 

Este posibil ca toate aceste afirmații să intre-n conflict cu respectarea unor norme ortografice… oficializate. Atenție! Nu-i vorba de legea semaforului: VERDE=treci!, ROȘU=stai! Păi, n-aveți decît să respectați “oficializarea”, dacă “e mici, e bere, e… bine!!!” Sînt personalități culturale contemporane care continuă să se respecte și să-și respecte educația CORECTĂ primită, care scriu PUBLIC cu î din i, și sînt, nu sunt!!! Debusolații total au ajuns, de mult, la forma aberantă (frecventă) sânt!!!! A existat (în anii ’90) și-un ziar care a păstrat grafia CORECTĂ niște ani buni, pînă la schimbarea patronului (care nu era și nu este, nici pe departe, un mare filolog). La ora actuală, tot respectul pentru DILEMA VECHE și-ai ei conceptori, în frunte cu Andrei Pleșu. Haosul se creează în momentul în care un elev este depunctat pentru că e obligat să scrie INCORECT, în virtutea unei legislații GREȘITE! În procesul de învățămînt, nu există decît o singură formă: cea adjudecată de gramatica OFICIALĂ (care se predă în toate instituțiile de învățămînt și e pe toate gardurile) și care NU-I OPȚIONALĂ! Care-i popularizată, la nivel planetar, prin Internet. Dacă-l veți întreba pe Google cum se scrie, în chineză, “mîndrețe de fată”, veți fi corectat, într-o fracțiune de secundă: “Ați vrut să scrieți <<mândrețe de fată>>”.

 

Atitudinea de cap-băgat-sub-pene nu va crea NICIODATĂ situația schimbării unei legislații schiloade, care continuă să genereze monștri!!! NICIODATĂ nu va fi îndeplinită masa critică, care să determine SCHIMBAREA!!! Apropo, în MEDIA zilelor noastre – texte, înscrisuri pe ecrane, titraje filme, se răspîndeste, extrem de păgubos și agramat, forma “bine-venit”, “bine-înțeles”. Ce urmează? Vezi consfințirea, de către ultima ediție a Gramaticii academiei, a scrierii niciun, nicio. De ce? Ca să nu se mai creeze dificultăți analfabeților (cei mai mulți din Europa!!! E statistică!!) care, răspîndiți în toate mediile și pe toate nivelurile, mai ales alea decizionale, n-au timp de rememorare a formei corecte, în situația dată (dacă această distincție a fost făcută vreodată în școala elementară, prin care (sau… pe lîngă care?!?!) se bănuiește c-ar fi trecut!)).

 

În arealul Internet, invențiile lingvistice sînt și mai înspăimîntătoare. Merită un spațiu aparte comentariul, dar, acum, doar un aperitiv. Pe contributors.ro, internautul dă piept cu o “scriitoare de articol” – Postelnicescu pe numele ei de avocată -, care, nici una, nici două, ne spune că “există ÎNTREBĂRI de pus sau măcar DE PONDERAT ASUPRA LOR;…o situaţie de criză totală care BENEFICIAZĂ DOAR mafiei”. Nu vă faceți cruce, că nu ajută! Tastez, în continuare, titluri preluate de la o adresă cu maaaaari pretenții de… presă – Hotnews.ro (“mama” lu’ contributors.ro): “Pasajul Basarab. De la un podet de fier vechi si ruginit, la cel mai mare pod HOBANAT din Europa”; “Secretul betonului roman care A SUPRAVIETUIT mareelor PENTRU 2.000 de ani a fost dezvaluit”; Politia constanteana S-AU autosesizat in cazul respectiv”; “Corlatean si Dontu SA IȘI retraga proiectul”. Numele însuși al portalului (de presă, în ROMÂNIA!!!) n-are nici o legătură cu limba română, iar în cuprinsul portalului NU SÎNT FOLOSITE DIACRITICELE, însemne grafice esențiale ale unei limbi, inclusiv… româna! Dunărea începe să curga perpendicular… de scîrbă!!!

 

Apropo, în legătură cu layout-ul tastaturii în limba română (inspirat din străvechea mașină de scris franțuzească), este arătată cu degetul Academia română. Eu consider că-i cel mai mic rău pe care-l putea face numita academie a României (la inflația de “academii” actuale, pe plaiul mioritic, ea e doar o umbră urît mirositoare). DEX-ul e marea catastrofă, pentru că instituțiile care ar fi trebuit să vegheze la această Biblie a limbii române își fac de lucru prin fundu’ curții. Ceea ce există pe Internet, cu aceeași “marcă”, e o sinistră făcătură. Dacă gîndacii de bucătărie ar ști să scrie, și-ar da și ei cu părerea acolo, inventînd tot felul de aberații lingvistice, care ignoră agresiv LIMBA ROMÂNĂ CORECTĂ, în virtutea argumentului “Eu așa știu!” sau “Eu așa am auzit că se spune!” sau “Așa se spune acum! E clar?!?!?? Și mai scutiți-ne de scheletele din șifoniere!!!”. Și… AȘA VA AJUNGE SĂ SE SPUNĂ / SCRIE!!!

 

(PARTEA A DOUA)

 

 

2 Responses to Masa critică a prostiei (I)
  1. Salut Doru,
    s-ar putea sa-ti mai fi spus, acum vreo 9-10 ani, adica inainte de-a pleca din Ro, o tinara si desteapta directoare de hotel din Germania – fata scolita la Milano, imi spunea. la o cafea, ca ea nu are tv. Pai, cum, asa? Aduce info negative si, in viata, oricum, multe sint negative, iar ceea ce trebuie sa afle vine la ea oricum. Am mai citit, apoi, ca buddhistii sustin ca ce nu stiu nu exista – si e mai profund decit pare! Am renuntat, atunci, si eu la tv. si am vreo 10 ani de cind aflu doar de la radio, la 7 dimineata, cum o sa fie vremea – oricum prezentat totul negativ in Ro, asa ca, uneori, mai dau pe Antenne Tirol, ca sa ma bucur ca e zapada de 10 cm in noiembrie si ca bate vintul. Intre timp, am mai cunoscut oameni fara cuplaj tv., mai senini decit restul. Nu e iresponsabilitate. Vedem doar ce si cind vrem, artistic sau informatii, pe internet, cernut rapid prin filtrul propriu. Mi s-a confirmat, astfel, ca sint atit de mic incit nu voi schimba nimic din ceea ce cei nevazuti pun la cale pe lume si ca viata mea, fiind un contract foarte scurt, mai bine o tin pentru mine! Tu esti un dragut absolut si un mare implicat in viata Cetatii, dar TIE iti ajuta sa iei asupra ta relele celor din jur? Ai schimbat vreodata ceva? Lor nu le pasa, noi nu contam. Iti trimit de pe Youtube un exemplu de clip care te va bucura, ti se vor agata multe altele similare…

    https://www.youtube.com/watch?v=zpeUnWrteQM&list=RDzpeUnWrteQM&t=9

    Cu drag, Calin

    • Prietene,
      De cunoscut, mi-ar fi plăcut și mie s-o cunosc pe “tînăra și deșteapta” directoare de hotel. Poate repetam cafeaua… M-ar fi privit, oricum, cu compătimire, aflînd că viața mea s-a derulat, mai mult de jumate pînă la momentul actual, în lumea televiziunii. Am ajuns, din păcate, să dau, curent, același sfat ca interlocutoarea ta, iar cine nu mă crede, poate e atent la minunatul tău mesaj (dacă n-a citit cu atentie și articolul – partea a doua are exemplificări “cu-tre-mu-ră-toa-re”, cum gînguresc crăiniceii de pe-aici). Nici vorbă de iresponsabilitate pentru adepții NUtv. – pur și simplu, își trăiesc viața cu mult mai multă LUMINĂ (ceea ce degajă, din plin, și clipul atașat de tine). Nu știu cît am schimbat sau clintit niște concepții, dar menirea e, poate, să repet, și pe această cale, a cîta oară, că capu’ plecat n-are cum să vadă STELELE care sînt doar SUS, în cărare nefiind decît căcații de cîine.
      Cu drag și gînduri LUMINATE,
      D.


[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

UA-23386192-3